De Victoriafabriek op de Zuidkade.
De Victoriafabriek op de Zuidkade.

Doorbutsbegrenzing

Algemeen Column Hans van der Wijst 2.184 keer gelezen

Het zal begin deze eeuw geweest zijn. Op een woensdagmiddag werd ik ‘ontboden’ door de secretaresse van toenmalig burgemeester van Veghel, Arno Frankfort. Of ik me om 13.00 uur op het gemeentehuis (zo heette dat toen) wilde melden. 

De burgemeester zou het ‘verzoek’ persoonlijk toelichten. Antwoordde haar direct dat een (toen nog) lesloze woensdagmiddag in het basisonderwijs niet betekende dat ik niets te doen had. Bood aan om 15.00 uur wel een opening in mijn agenda te willen maken. Voegde er nog aan toe dat de burgemeester dit wel zou begrijpen aangezien hij zelf ook ooit leraar was geweest. Einde gesprek. Ik zou snel iets horen. Enkele minuten later paste míjn agenda-opening precies in die van de burgemeester. Had twee uur voorbereidingstijd. 

Een lang verhaal kort: ik reed naar huis, vulde een plastic zak met columns en betrad klokslag 15.00 uur Frankforts kantoor. Breedsprakig werd mij medegedeeld dat Arno als burgervader opkwam voor zijn burgers en personeel. Dat mijn geschrijf over toenmalig wethouder Jan Kerkhof hem niet beviel. Terwijl ik columns uit de tas begon te vissen, bood ik aan ze samen met hem door te lezen. Kwam er niet van. Waarom niet? Vermoed dat vrijheid van meningsuiting én die tas vol knipsels (hoeveel tijd stond voor mij ingepland?) de doorslag gaven. Het gesprek eindigde gemoedelijk. Vraag me nog steeds de zin ervan af. 

Het ging mij destijds voorál over het te vroegtijdig presenteren van visionaire plannen over futuristische terrashuizenbouw aan de Noordkade. Zonder overleg met omwonenden kwamen prachtige computerafbeeldingen in de publiciteit. Vond ik niet netjes, veel te voorbarig. Bovendien bleef dergelijke woningbouw onmogelijk zolang aan de andere kant van het kanaal mengvoederfabriek Victoria in bedrijf zou blijven. Is ook gebleken. Bouwbedrijf Van de Ven moest de plannen voor de Noordkade drastisch omgooien. Cultuur Haven Veghel ontstond. Victoria bleef. Tót vorige week. Noordkade Ontwikkeling BV (bedrijf van Van de Ven) sloeg met de overname van Victoria/FransenGerrits namelijk een bruggenhoofd aan de overkant (Zuidkade). De FG-agrimannen maken een slimme, mooie klapper in onzekere agritijden. Van de Ven zegt door te gaan butsen op de Zuidkade. De gemeente beweert alle ruimte te hebben om alles te kunnen sturen. 

Ik schrijf slechts: ‘Kom beslagen ten ijs! Ná overleg met omwonenden. Zoek pas publiciteit als plannen haalbaar zijn. Laat doorbutsen en juiste regelgeving synchroon verlopen. Mocht mijn mogelijk geschrijf daarover niet bevallen: Ben altijd bereid een en ander mondeling toe te lichten’… 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant