Het Meijerijplein in het Veghelse centrum.
Het Meijerijplein in het Veghelse centrum.

Komt er een woontoren van 90 meter op het Meijerijplein? ‘Het moet een verticaal dorp worden’

Algemeen 8.180 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse architect Hans van den Tillaart wil een woontoren van 90 meter hoog bouwen op het Meijerijplein in Veghel. “Het moet een verticaal dorp worden”, droomt Van den Tillaart hardop. Zijn ideeën werden donderdagavond gepresenteerd tijdens een beeldvormende avond in de raadzaal in Sint-Oedenrode.

Volgens Van den Tillaart is het stuk Meijerijplein, Meijerijgaarde en Bolkenplein het slechtste gedeelte van het Veghelse centrum. “Dat vindt iedereen. Daar hoef je geen architect of deskundige voor te zijn. Dat het er zo slecht bijligt, biedt kansen om het eens goed aan te pakken”, vindt Van den Tillaart. “We willen op het Meijerijplein een verticaal dorp realiseren. Wereldwijd zijn er prachtige voorbeelden en Veghel kan zomaar de eerste van Noord-Brabant worden.”

Verticale dorpen
Het zogenaamde verticale dorp is een mooi woord voor een woontoren. Toch wil Van den Tillaart benadrukken dat het meer is dan alleen een woontoren: “Het gaat om een inclusieve samenleving. Een verticaal dorp met groen waar mensen uit alle lagen van de samenleving wonen. Zoals bijvoorbeeld ouderen die zorg nodig hebben. Als je die zorg wil verlenen, kun je er goedkoop wonen. Je vindt er verder een hub om te werken en winkels onder in het gebouw. Is dit nieuw? Nee, het gonst in heel Europa om verticale dorpen te maken.” Van den Tillaart denkt dat de verticale dorpen de toekomst zijn. “Het is alleen belangrijk dat we niet beperkt worden in de hoogte, zoals in Veghel nu het geval is. Dat zit ons enorm in de weg.”


Een voorbeeld van een verticaal dorp is The Valley op de Zuidas in Amsterdam. Bedenker is architect Winy Maas uit Schijndel. Hij is gefascineerd door de steden van de toekomst.
Lees hier meer: Hoogbouw, maar geen saaie flats: architect Winy Maas bedenkt verticale dorpen.


Dertig woonlagen
In eerste instantie dacht Van den Tillaart aan vijftien woonlagen, maar na een gesprek met voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade bedacht hij zich. “Floris zei: ‘het mag wel iets ambitieuzer, dus doe maar dertig’. Daar ga ik graag in mee. Het moet een ankerpunt worden.” In totaal zou dat neerkomen op ruim 90 meter. Ter vergelijking: de toren van de Lambertuskerk is ongeveer tachtig meter hoog. Maar volgens Van den Tillaart moet het niet gaan over het aantal woonlagen. Hij vult aan: “Het gaat om een inclusieve samenleving die we verticaal willen bouwen. Meierijstad moet een 100.000 plus gemeente worden om goed openbaar vervoer te krijgen, goede winkels en goede voorzieningen.” In het bescheiden plan zou het gaan om 250 nieuwe woningen.


Volgens Van den Tillaart is het stuk Meijerijplein, Meijerijgaarde en Bolkenplein (foto) het slechtste gedeelte van het centrum. 

Volgens Van den Tillaart hoeft het allemaal niet lang te duren. Hij legt uit: “Area wil, projectontwikkelaar Ton Verhoeven wil en wij willen. Samen willen we van het slechtste deel van Veghel Centrum een fantastische plek maken.”

Nieuwe retailers
Ook het centrummanagement is enthousiast. “We moeten bouwvolume creëren om onze doelstellingen te halen. Het doel is om het centrum compacter te maken en daar hoort het herstructureren van De Wiekslag, Meijerijgaarde en Meijerijplein bij. We moeten de mensen die daar wonen wel een alternatief kunnen bieden. Bovendien draagt het plan bij aan een levendig en bruisender centrum. Dat trekt weer nieuwe retailers aan”, hoopt Dirk Lammers, centrummanager Veghel.


Een woontoren op het Meijerijplein, is dat de toekomst?

Of er echt vijftig of dertig bouwlagen komen, weet Lammers niet. “Het zit hem voor mij niet zozeer in het aantal lagen, maar meer in lef en ambitie. Dat heeft Hans goed verwoord. Er moet onderzocht worden wat er nodig is om de herstructurering te realiseren. Als dat hoogbouw is, moeten we daarvoor gaan”, vindt hij.

Parkeerdruk
De extra parkeerdruk wil de Veghelse architect opvangen met een parkeergarage onder het Stadhuisplein. “Dan kunnen we de auto’s zo snel mogelijk van de Rembrandtboulevard halen en ondergronds laten parkeren. Bovendien kan het Stadhuisplein dan flink vergroend worden. Het centrum blijft zo autoloos en een prettig gebied.” Een parkeergarage onder het Meijerijplein is volgens Van den Tillaart geen goede optie: “We willen de auto’s zo snel mogelijk weg hebben vanaf de Rembrandtlaan.” Van den Tillaart vermoedt over een maand een masterplan te kunnen presenteren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant