Kale grasvlakte.
Kale grasvlakte. Foto:

Toekomstgericht gestemd?

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.572 keer gelezen

Als betrokken, nieuwsgierige (of andersom) Veghelaar struin ik op allerlei manieren door Veghel, Meierijstad en omgeving. Te voet, met en zonder hond, fietsend, er uitgebreid over lezend. Waar mogelijk, of zelfbedacht nodig, neem ik opvallende ‘zaken’ inmiddels zo’n tweeëntwintig jaar mee in mijn stukjes. De laatste jaren bekruipt me echter het gevoel dat het vooral nódig is. Me bewust zijnde van de gedachte wie ik nu eigenlijk ben om daar iets van te vinden.

In ieder geval een opa die steeds vaker denkt aan toekomst voor zijn kinderen en kleinkinderen. En die van anderen. Wiens nekharen herhaaldelijk overeind komen tijdens alle tochtjes. Vanwege de hebzucht die uitgaat van manieren waarop leefomgevingen wordt ingericht. Steriel als operatieruimten in een ziekenhuis. Vervuild als de pest. 

Steek het kanaal eens over via de fietsbrug richting Wijboschbroek. Kijk bij afdaling links naar beneden. Het ziet er wit. Van sneeuw? Nee, Piepklein spul. Ook elders op De Dubbelen. Langs op- en afritten van de A50 is het één grote vuilnisbelt. Wat voor dumpvolk rijdt daar? Mensen die stemmen op alles ontkennende partijen? Hypocrieten die ‘groene partijen’ steunen, maar even lamlendig omgaan met eigen troep? Bestuurders zonder nageslacht? Bezie de enorme tuin- en akkerbouwbedrijven die Veghel omringen. Miljoenen restjes landbouwplastic rondslingerend op hun percelen. Onvermijdelijk verdwijnend in de grond. Net als talloze bestrijdingsmiddelen. Waar enorme sproei-installaties bakken kostbaar water oppompen om planten nat te houden waarvan de opbrengst grotendeels bedoeld is voor de export. En wáár kan de Beagle die vaak bij me is nog…volslagen kansloos trouwens…‘ouderwets’ een haas of konijn achterna zitten. Je ziet ze niet meer. Nauwelijks schuilplekken. Rondom de (met name gróte!) agrarische bedrijven/fabrieken liggen louter biodiversiteit-arme weidevlaktes. Soms nog ontsierd met zielige verkeerd-om-vlaggen. Véél teveel IK-IK-IK-, veel-meer-meest-, geld-geld-geld-gedachten omringen ons. Hebben we ook nog te maken met een toenemend aantal politici die hun hoofd laten hangen naar likes, volgers, de alles overheersende sociale media. Uit gemakzucht, lafheid, maar ook vanwege nóg laffere, vaak schofterige, anonieme bedreigingen.

Heb intens te doen met kleine bedrijfjes (maar ook grotere) die écht hun best doen om hun producten eerlijk, milieubewust, omgevingsbetrokken, mens- en diervriendelijk aan de mens te brengen. Juist zíj zouden beloond moeten worden voor hun inspanningen. Denk aan belastingvoordelen, betere prijzen, maar óók en vooral meer positieve aandacht. Om nóg verdere teloorgang van ons leefgebied om te buigen in…voor iederéén…gezond toekomstperspectief.

Hoe heeft u woensdag gestemd?...

Afbeelding

Uit de krant