Jeanne Mulder en Pieter van den Berk samen op de duofiets.
Jeanne Mulder en Pieter van den Berk samen op de duofiets.

Op de trappers met: Jeanne Mulder

Algemeen 1.297 keer gelezen

VEGHEL | Bij Brabantzorg zijn elke dag talloze professionals en vrijwilligers met hart en ziel bezig met hun cliënten. ‘Samen op pad met de duofiets’ is een van de activiteiten. Hoe ervaren vrijwilligers en cliënten dat? Vandaag trapt Pieter van den Berk met Jeanne Mulder door Veghel. Het is donderdagmorgen 10.00 uur als Jeanne met de rollator de hal van het AAtrium inrijdt en zich installeert als duopassagier op de duofiets. Haar eerste ritje met een vrijwilliger. 

Door: Pieter van den Berk.

Jeanne, heb je een voorkeur om naartoe te fietsen?
Nee, ik laat het aan jou over. Misschien is de Noordkade wel geschikt, want er is regen voorspeld en daar kunnen we binnen rondrijden en koffie drinken. 
We rijden al pratend en trappend naar de Noordkade, maar Jeanne is op de fiets moeilijk te verstaan door de gevolgen van haar Parkinson. Dus beginnen we ons gesprek pas bij Plank met koffie en een heerlijk gebakje van Van Leur.

Jeanne, stel je even voor.
Ik ben in 1960 geboren in Ammerzoden. Na de lagere school ben ik naar de huishoudschool gegaan in Den Bosch. Daarna ben ik gaan werken in de winkel en in de zorg. Ik ben getrouwd met Ruud en we zijn in Nistelrode gaan wonen. Ruud is nu met pensioen, hij werkte als freezer/machinebankwerker. Nu is hij nog vaak bezig met motoren en scooters, een techneut dus. We hebben twee kinderen, die al uitgevlogen zijn naar Tilburg en Heeswijk- Dinther. En…….ons eerste kleinkind is op komst. Spannend!
Ongeveer 15 jaar geleden kreeg ik officieel de diagnose Parkinson. Ik had al langer allerlei klachten. Met thuishulp hebben we het jaren in ons eigen huis kunnen redden, maar tijdens corona kwam ik in het ziekenhuis Bernhoven terecht na een val bij de traplift. Toen viel de beslissing om op 23 juli 2022 naar het Aatrium te gaan, een zware beslissing.

En hoe bevalt het jou hier?
Heel goed, de verzorgenden zijn deskundig en vriendelijk en er wordt van alles georganiseerd. Onlangs ben ik een uitstapje gaan maken in de zijspan van een motor. Heel leuk. Verder zijn we met een busje naar de dierentuin en Efteling geweest. Je kan spelletjes doen, zingen, een kookcursus volgen, wandelen en nog veel meer.
Ik woon op de eerste etage. Het is wel een beetje wennen aan zoveel mensen met gebreken. En….ik heb zelf zoveel moeten inleveren in de loop van de tijd: niet meer alleen fietsen, geen auto rijden, niet zomaar even gaan wandelen of boodschappen doen. Het zit er niet meer in. 
Maar ik ga niet klagen, daar zit niemand op te wachten. Mijn man komt bijna elke dag en de regiotaxi maakt uitstapjes ook mogelijk. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar we maken er het beste van. 

Tijd om naar huis te gaan Jeanne. De tijd vliegt, de koffie met gebak heeft gesmaakt. We rijden via de fabriekswinkel en de grote Jumbo supermarkt naar buiten. Het motregent een beetje, maar we stellen samen vast ‘we smelten niet’ en toeren terug naar het AAtrium. Jeanne laat nog even weten dat het fietsonderonsje goed bevallen is. Wie weet komt ze nog eens aan de beurt. Maar afwachten, want er zijn meer fietsliefhebbers. Zeker als het beter weer gaat worden. Jeanne bedankt voor het openhartig gesprek.

Duofietsvrijwilliger worden? Meld je aan bij AAtrium en vraag naar Berdine Nooijen: berdine.nooijen@brabantzorg.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant