Burgemeester Kees van Rooij, Jack Monde, Levi Versteegh, Fieke Barten en Rick Terwindt.
Burgemeester Kees van Rooij, Jack Monde, Levi Versteegh, Fieke Barten en Rick Terwindt.

Levi en Stadsdichter Rick Terwindt overhandigen speciale dichtbundel aan burgemeester: ‘Een fantastisch initiatief’

Algemeen 1.073 keer gelezen

VEGHEL | Stadsdichter Rick Terwindt en Levi Versteegh (12) uit groep 8 van basisschool De Uilenbrink in Veghel hebben woensdagmiddag het eerste exemplaar van de dichtbundel ‘Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later’ overhandigd aan burgemeester Kees van Rooij. Dit gebeurde onder toeziend oog van Jack Monde, projectleider Viering 200 jaar Zuid-Willemsvaart en Fieke Barten van Cultuurkade Meierijstad.

Het 200-jarig bestaan van de Zuid-Willemsvaart werd in 2022 met verschillende activiteiten gevierd. Naast het cultuurhistorisch project Dat wat blijft van Monique Broekman, de netwerkbijeenkomst voor ondernemers en het Concert aan de Haven, was er ook een educatief programma voor de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Een programma waarbij verleden, heden en de toekomst van Meierijstad voor de leerlingen gingen leven. 


Dichtbundel ‘Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later’ met een houten kaft.

Het programma werd georganiseerd door Cultuurkade Meierijstad in samenwerking met de verschillende bibliotheken in Meierijstad. Eén van de activiteiten in het educatieve programma was een boottocht naar Van Berkel Logistics waar Rick Terwindt, stadsdichter van Meierijstad, de kinderen een rondleiding gaf en met de leerlingen aan de slag ging om hun indrukken om te zetten in spoken word. Dit gebeurde in een lege container. Uiteindelijk namen 800 kinderen uit 28 schoolklassen deel aan het project. Terwindt heeft de resultaten verwerkt in de dichtbundel Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later.


Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later is opgebouwd uit drie diverse delen:
Deel I Prentenboek. In dichtvorm van ‘s-Hertogenbosch tot Luik, geïllustreerd door Connie Snoek. De zeven deelnemende steden langs het kanaal worden ieder vertegenwoordigd door het dier wat bij deze stad hoort. Samen gaan ze op avontuur.
Deel II Kanaalgedichten. Als ode aan het kanaal door Rick Terwindt geschreven in zijn periode als Kanaaldichter.
Deel III Jeugdpoezië. Uit de eerste hand. 800 spoken word uitingen opgevangen door Rick Terwindt na kennismaking met het kanaal in het verleden, heden en een kijkje in de toekomst. De Vaart Vertelt is ontstaan uit een samenwerking met de gemeenten, de scholen, bibliotheken en het bedrijfsleven. De 800 kinderen stonden hierbij centraal. Beleef en bewoner met ze mee. 


De stadsdichter is tevreden met het eindresultaat: “Ik ben er hartstikke trots op. We wilden de scholen naar buiten halen en dat is met dit project gelukt. De bundel ziet er prachtig uit en het is een mooie promotie voor de gemeente Meierijstad.”
Terwindt is naast Stadsdichter ook Kanaaldichter. Iets waar hij in eerste instantie voor bedankte. “Het is een bak met water. Wat is daar nou over te vertellen”, dacht hij. “Maar toen ik er even bij stilstond, veranderde mijn opvatting. 200 jaar Zuid-Willemsvaart: daar moet een bak vol verhalen inzitten. Dus ik besloot om de titel Kanaaldichter toch aan te nemen.”

800 kinderen
Levi kreeg woensdagmiddag de eer om het eerste exemplaar aan de burgermeester te overhandigen. “Levi zit in groep 8 van De Uilenbrink en dat is de eerste klas die mee naar Van Berkel is geweest. Bovendien staan zijn tekst op de achterkant van de bundel”, verklapt Terwindt. Hij leest de woorden van Levi voor: “Daar word je soms stil van, geen woorden voor. Kanaal, mooie straat, wat komt er allemaal door?”

De gedichten zijn gemaakt door Terwindt samen met ongeveer 800 kinderen. Terwindt legt uit hoe hij te werk ging: “Ik zat bij Van Berkel in een lege, donkere container. Alleen of in een groepje kwamen de basisschoolleerlingen binnen om te vertellen over hun belevenissen. Van al deze woorden, zinnen en mini-gedichtjes hebben we een dichtbundel gemaakt.” De illustraties zijn van Connie Snoek. Burgemeester Van Rooij is lovend over het project: “Ik vind het een fantastisch initiatief met een heel mooi resultaat.” 

Olievlek
Terwindt en Van Rooij hopen dat de bundel zich als een olievlek gaat verspreiden binnen gemeenten langs de Zuid-Willemsvaart. “We zitten deze week met de gemeente Weert aan tafel. Wie weet zijn er meerdere gemeenten geïnteresseerd in de bundel en nog belangrijker het verhaal eromheen”, besluit de Stadsdichter van Meierijstad.

Er zijn tweehonderd exemplaren van ‘Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later’ gedrukt. Ze zijn te koop via: www.taalbeleving.nl

Dichtbundel ‘Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later’ met een houten kaft.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant