Afbeelding
Foto:

Hulp tijdens laatste levensfase: ‘Fijn om er niet alleen voor te staan’

Algemeen 1.997 keer gelezen

VEGHEL | VPTZ Veghel-Uden heeft tot en met zaterdag 4 februari een eigen thematafel in de bibliotheek in Veghel. Ze hopen hiermee de naamsbekendheid van de organisatie te vergroten. Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Nederland is de koepel voor lokale en regionale vrijwilligersorganisaties in de palliatieve terminale zorg. 

In heel Nederland bieden vrijwilligers onder de paraplu van VPTZ zorg en ondersteuning aan terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers. “Onze vrijwilligers bieden hulp in de laatste levensfase. Daarmee ontlasten ze de mantelzorgers”, vertelt VPTZ-medewerker Miriam Theiner. Vrijwilliger Thea de Ruijter vult aan: “Dat ontzorgen kan in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld als de mantelzorger een dutje wil doen of even naar de kapper wil. Het is fijn om er niet alleen voor te staan. Uiteraard wordt er altijd contact onderhouden met de mantelzorger. Het is niet zo dat wij de regie uit handen nemen. Het is puur en alleen ter ondersteuning. En men hoeft zich absoluut niet te verantwoorden waarom ze een beroep doen op onze mensen”, verzekert De Ruijter.

Flexibeler
De zorg stelt zich ten doel om voornamelijk tijdens de nachtelijke uren ondersteuning, begeleiding en lichte aanvullende hulp te bieden aan terminale cliënten. Wanneer gewenst kan dat ook overdag. Theiner zegt dat VPTZ Veghel-Uden de beschikking heeft over ongeveer zeventien vrijwilligers. “We zouden er graag nog een aantal mensen aan toevoegen. Op dit moment hebben we gelukkig nog geen ‘nee’ hoeven te verkopen, maar als we meer vrijwilligers tot onze beschikking hebben worden we een stuk flexibeler.” Mede daarom is de thematafel ingericht. Theiner vervolgt: “Geïnteresseerden vinden er extra informatie en kunnen zich aanmelden. Op verschillende momenten zijn er VPTZ-vrijwilligers in de bieb aanwezig om extra info te geven.”

Dankbaar
Bezoekers van de bibliotheek lopen bij binnenkomst bijna tegen de tafel aan. De thematafel heeft nog een functie. “Wij zijn er ook voor mantelzorgers. Dus mocht je interesse hebben in onze diensten, kom vooral langs. Alles gebeurt op vrijwillige basis”, vertelt De Ruijter. Volgens haar kunnen de VPTZ-vrijwilligers echt van meerwaarde zijn. “De reacties die we krijgen zijn super goed. Steeds meer mensen willen in de laatste fase van hun leven graag thuis zijn. Voor de familie en naasten kan dat een zware opgave worden. Het is dan fijn om af en toe even een momentje voor jezelf te pakken of goed te slapen. Wij nemen de taken als mantelzorger dan even over, precies in de vorm die wenselijk is.”


Miriam Theiner, Thea de Ruijter van VPTZ en vrijwilliger Peter. 

Zowel de vrijwilligers als de mantelzorgers hebben goede ervaringen. De Ruijter: “De vrijwilligers krijgen enorm veel voldoening van het werk. Het is ontzettend dankbaar.” Theiner vult aan: “Het is overigens niet zo dat er alleen maar gehuild wordt. Pas was er een terminaal zieke man die vroeg of onze vrijwilliger wat moppen wilde vertellen. Ze hebben samen in een deuk gelegen.”
Als het aan De Ruijter en Theiner ligt, volgen er thematafels in Uden, Erp en Sint-Oedenrode. “Het is een mooie manier om in contact te komen met cliënten en vrijwilligers.” De vrijwilligers, die allemaal een basistraining hebben gevolgd van zes weken, hebben toegang tot (online) trainingen en lesmateriaal via de VPTZ Academie. Zo blijven zij bekwaam en bij de tijd.

Voor meer informatie kijk op: www.svptz.nl. Vragen? Mail naar: info@svptz.nl of bel tijdens kantooruren met: 0413-820305. 
Het werkgebied van VPTZ-Regio Uden-Veghel is Sint-Oedenrode, Heeswijk-Dinther, Vorstenbosch, Loosbroek, Boekel, Zeeland, Uden, Veghel en de daarbij horende kerkdorpen. 

Afbeelding
Miriam Theiner, Thea de Ruijter van VPTZ en vrijwilliger Peter.

Uit de krant