Hein Remmers heeft in zijn tuin een borstbeeld staan van zijn grote held Giuseppe Verdi.
Hein Remmers heeft in zijn tuin een borstbeeld staan van zijn grote held Giuseppe Verdi.

Veghelaar in finale van Ouderen Songfestival: ‘Natuurlijk wil ik de finale winnen’

Algemeen 1.506 keer gelezen

VEGHEL | Hein Remmers (71) heeft zich geplaatst voor de finale van het Ouderen Songfestival in het DeLaMar theater in Amsterdam. De Veghelse bas-bariton gaat vol voor de winst.

In totaal deden er 168 deelnemers mee aan het Ouderen Songfestival. Daarvan hebben zich er zestien gekwalificeerd voor de finale op zondag 11 december. Operazanger Remmers gaat dan een gooi doen naar de titel. “Er is een juryprijs, publieksprijs en een internetprijs. Als je mee mag doen aan de finale dan ga je ook voor de winst. Dat is duidelijk”, vertelt de 71-jarige Veghelaar. Tijdens de finale brengt Remmers Largo al factotum uit De barbier van Sevilla van G. Rossini ten gehore. “Een moeilijk stuk, maar wel lied dat tot de verbeelding spreekt. Veel mensen kennen het.” Remmers zingt bas-bariton, deze zangstem ligt iets hoger dan de bas, maar lager dan de bariton. Hij legt uit: “Ik speel altijd de bad guy. Denk aan Attila de Hun, een boze schoonvader, spion of een verrader. Deze rollen passen het best bij mijn stem.”

De Zingende Toekomst
Het is de eerste keer dat Remmers meedoet aan het Ouderen Songfestival. Toch heeft hij zijn sporen in de muziekwereld al lang en breed verdiend. De zangcarrière van de Veghelaar begon eigenlijk al in 1961 toen hij als kind zong bij kinderoperette De Zingende Toekomst in Tilburg. In zijn puberjaren speelde Remmers vooral gitaar in unplugged-bandjes. Begin jaren tachtig nam Remmers zanglessen en in 1985 trad hij toe tot een vocaal ensemble in Den Bosch. De grote doorbraak van de operazanger volgde begin jaren 90. Stichting Musical Vught ging Les Miserabels opvoeren. Remmers: “Ik speelde de rol van Javert. Dat avontuur beviel me zo goed dat ik besloot om er echt mee verder te gaan.” 


Hein Remmers.

Remmers verzette zijn bakens en volgde zijn gevoel. “Ik wilde de operawereld in. Uiteindelijk kwam ik bij de Osse opera terecht. Daar heb ik verschillende opera’s gedaan als vaste bas-bariton solist.” Het leverde de operazanger uitnodigingen op van allerlei muziekgezelschappen. Op zijn 61ste ging de docent Aardrijkskunde, Geschiedenis en Duits met pensioen. Vanaf toen kwam de focus volledig op het zingen te liggen. “Mijn dochter, zelf musicalzangeres, stimuleerde me om auditie te doen bij de Vlaamse Opera. Maar ik twijfelde. Je wil niet afgewezen worden. Voor hetzelfde geld zeggen ze: ‘Beste meneer Remmers stop er lekker mee, dit wordt niks’. Alleen aan de andere kant, wat had ik te verliezen? Precies, helemaal niks.” Remmers ging naar België, zong twee stukken en een half uur later stond hij buiten met een contract in z’n handen. Lachend: “Ik was de enige niet-conservatorium geschoolde zanger bij een professioneel koor.”


‘Voor hetzelfde geld zeggen ze: ‘Beste meneer Remmers stop er lekker mee, dit wordt niks’. Alleen aan de andere kant, wat had ik te verliezen?’


Met een bak aan ervaring besloot Remmers zich, na een tip van een jeugdvriend, in te schrijven voor de voorrondes van het Ouderen Songfestival. De voorronde en de halve finale zitten er inmiddels op. “En ik heb me dus gekwalificeerd voor de finale”, zegt Remmers trots. Hij vervolgt: “Of ik tot de kanshebbers behoor, vind ik lastig om te zeggen. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Het repertoire van de deelnemers varieert namelijk van Nederlandstalige luisterliedjes via musical tot jazz, operette en opera. Ik ga er zonder verwachtingen heen, maar wil natuurlijk wel winnen”, glimlacht Remmers.

Giuseppe Verdi
Remmers vertelt dat hij is opgevoed met muziek. Het stroomt door zijn aderen. “Mijn vader was een verdienstelijk operazanger en we luisterden thuis vaak naar klassieke muziek. Ook bezochten we opera’s, zelfs in Verona (Italië). Ik ben er echt mee groot gebracht.” Zijn grote voorbeeld is Giuseppe Verdi. In Remmers zijn tuin staat een borstbeeld van de Italiaanse componist. “Ik heb zelfs een steentje uit de voorgevel van zijn geboortehuis gepeuterd om als relikwie mee naar huis te nemen. Verdi is zo waanzinnig goed en bovendien heeft hij ontzettend veel betekend voor de opera. Ik vind het tevens heerlijke muziek om te zingen. Of Verdi op eenzame hoogte staat is misschien een beetje overdreven, maar hij springt er voor mij wel uit.”


In dit pak gaat Remmers zingen.

In de toekomst hoopt Remmers, die oorspronkelijk uit Tilburg komt, meer voet aan de grond te krijgen in Veghel. “Ik kom oorspronkelijk niet uit Veghel, maar woon er toch al 3.5 jaar samen met mijn vriendin uit Boerdonk. Het lijkt me leuk om meer in Veghel op te treden. Dat kan zijn op bruiloften of uitvaarten, maar ook evenementen als Fabriek Magnifique lijken me geweldig”, besluit Remmers.

Het digitale stembureau is geopend. Tot uiterlijk 11 december 12.00 uur kan door iedereen online gestemd worden via: www.ouderensongfestival.nl. De finale, zondagmiddag 11 december in het DeLaMar theater in Amsterdam, is online te volgen via de website van het Ouderen Songfestival.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Hein Remmers
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant