Hans van den Tillaart
Hans van den Tillaart

Hans van den Tillaart: ‘Muziek makend je hersenen stimuleren’

Algemeen 1.700 keer gelezen

VEGHEL | Hans van den Tillaart, architect en één van de twee eigenaren bij LA | Architecten & Ingenieurs in Veghel, is basgitarist bij LIMBUS, een coverband uit de regio. Een creatieve aanvulling op zijn, ook creatieve maar dan op een ander vlak, werk. 

Hans heeft nooit muziek- of gitaarles gehad. Maar met vooral veel kijken, luisteren en oefenen heeft hij gitaar leren spelen. “Ik had als kind een orgel gekregen, maar daar had ik niets mee. Mijn broer kreeg een Spaanse gitaar waar híj weer niks mee had. Ik wel en daarmee is het ooit begonnen.”
Op de middelbare school groeide die liefde voor muziek verder. “Mijn vrienden en ik waren een stel gitaarfreaks bij elkaar. Ik had in het begin alleen een elektrische gitaar met twee snaren! Maar die gitaar konden we aansluiten op een buizenradio en zo kregen we zo’n gaaf distortion geluid!” Er ontstonden in die tijd diverse bandjes uit dat clubje vrienden. En zo ook Hans zijn eerste band; Tilly’s Time out. 

Muziek en vriendschap
Met die band hebben ze in hun studententijd veel optredens op de gekste plekken gehad. Bij veel studentenverenigingen in Wageningen, het Brabants Studenten Gilde en een oude aardappelloods in Almere. Maar ook bij de Europese Unie in Brussel waar studenten stageliepen. Tegenwoordig spelen ze (inmiddels is de band gegroeid, gewijzigd en van naam veranderd in LIMBUS) gemiddeld 12 keer per jaar. En dan vaak op kermissen, in cafés of in voetbalkantines. “Ik haal de meeste voldoening niet alleen uit de muziek zelf. Maar ook uit de vriendschap en onderlinge band die we als bandleden hebben.”

Hersenen stimuleren
Waar Hans voorheen de elektrische gitaar bespeelde, is het tegenwoordig de basgitaar voor hem. En waar het in het begin meer feestmuziek was, spelen ze nu meer wat ze zelf mooi vinden. En dat is veelal Top2000- of Radio 2-muziek. “Als je muziek maakt of luistert, stimuleer je andere delen van je hersenen. Tijdens een optreden doe je zoveel energie op, je raakt bijna in extase. Dat is echt genieten. En ik merk dat het zorgt voor een betere ontspanning en focus waar je zowel in je werk als privé weer profijt van hebt. Ik hoop dit nog jarenlang te kunnen doen!”

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant