Afbeelding
Foto: Dana Ruijs

Indrukwekkende beelden en verhalen over ‘thuis’ in het Kloosterkwartier

Algemeen 2.339 keer gelezen

VEGHEL | De ‘beeldende audioroute’ met als thema ‘THUIS!’, in het kader van het kunstproject het Kloosterkwartier, was op vrijdag voor het eerste te volgen. Belangstellenden konden vanuit Ontmoetingscentrum Leefgoed aan de Deken van Miertstraat met hun ‘mobieltje’ niet alleen een route met prachtige lichtbeelden volgen in en om het Kloosterkwartier in Veghel Centrum, maar luisteren naar mooie muziek en een aantal indrukwekkende verhalen van bewoners. De ruim 100 deelnemers waren onder de indruk. De beeldende audioroute THUIS is gratis te bezoeken tot en met zondag 20 november.

Kunstproject het Kloosterkwartier is een initiatief van Phoenix Cultuur in samenwerking met theatermaker Monika Kowalewska, Ons Welzijn en Leefgoed. In dit kunstproject in de wijk staat het thema ‘THUIS’ en wat ‘je thuis voelen’ voor jou betekent, centraal. Voor Phoenix Cultuur is dit project dé manier om bewoners van deze nieuwe wijk in Veghel, met kunst en cultuur actief en samen plezier te laten beleven. Volgens Phoenix directeur Barbara Brouwer is de kracht van verhalen vertellen niet alleen iets van vroeger maar zeker ook iets van deze tijd. Niet alleen in woord, maar zeker ook in beeld. Monika Kowalewska die ook in Den Bosch een vergelijkbaar project realiseerde, hoopt dat jong en oud uit de wijk elkaar ook op deze manier leren kennen. Door kunst in te zetten voor een sociaal project maak je het laagdrempelig en aantrekkelijk. In de beeldende audioroute THUIS delen onder andere ouderen, vluchtelingen, jongeren en buurtkinderen uit het Kloosterkwartier hun ideeën en geheimen over het thema je ergens ‘thuis voelen’.

Samen komen wonen
De oudste deelnemer deze avond was de 87-jarige zuster Lidwina. Met haar mobieltje in de hand waarmee ze nog uitstekend raad weet, stapt ze nog kwiek door de route. Voor haar is ‘thuis’ gewoon elke plek waar ze voor haar roeping moet zijn. Ze woont inmiddels zelfstandig in het Kloosterkwartier, terwijl de meeste collega zusters Franciscanessen tijdelijk naar het klooster in Wijbosch zijn verhuisd. “Het is de bedoeling dat als de nieuwbouw gereed is, we hier weer allemaal samen komen wonen. In de tussentijd kan ik het hier allemaal een beetje blijven volgen en m’n medezusters hierover vertellen.” De zuster vertelt tijdens de wandeling ook over haar eigen pelgrimage en de rol van de zusters binnen de Veghelse samenleving. “Mensen die hier in het nieuwe Kloosterkwartier gaan wonen en werken, versterken elkaar. Ze passen bij de maatschappelijke functie die we als de zusters altijd gehad hebben. Het gaat gewoon door!” Tegen het einde van de route is zelfs zuster Lidwina er gewoon een beetje stil van. “Zo mooi, dat zouden m’n mede-zusters nog eens moeten zien.”

‘Hiervoor hoef je niet naar Glow’
“Hier moet heel Veghel naar komen kijken en luisteren!” zegt Coen Hendriks, ontwikkelaar bij Zenzo Veghel, die in het Kloosterkwartier maatschappelijk vastgoed realiseert. Zichtbaar aangedaan is hij echt onder de indruk van het kunstproject en de verhalen die hij heeft gehoord. “Dit wil je graag met iedereen delen!” Die mening is ook wethouder Menno Roozendaal toegedaan. Ook hij is van de partij tijdens de eerste avond en vertelt echt onder de indruk te zijn van de verhalen die hij gehoord heeft. “En dan die prachtige lichtbeelden en bijzondere muziek die nog eens een extra dimensie geven aan de audioroute. Daarvoor hoef je dit weekend eigenlijk niet naar Glow in Eindhoven!” De beeldende audioroute THUIS is dit weekend in de avonduren nog gratis te zien en te beleven. Startpunt is Ontmoetingscentrum Leefgoed aan de Deken van Miertstraat. Een smartphone met oortjes is nodig om de route goed te kunnen volgen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant