Dit zestal gaan samen heersen over Kuussegat met Prins Leon als stralend middelpunt.
Dit zestal gaan samen heersen over Kuussegat met Prins Leon als stralend middelpunt.

Prins Leon d’n Urste is nieuwe heerser van Kuussegat: ‘Wat een enorme eer’

Algemeen 5.961 keer gelezen

VEGHEL | In een uitverkochte Koekbouw op de Noordkade in Veghel is Leon van Boxtel vrijdagavond onthuld als nieuwe heerser van Kuussegat. De Veghelaar moest ruim anderhalf jaar wachten, maar mag het nu eindelijk van de daken schreeuwen: “Ik ben de nieuwe Prins van Kuussegat. Wat een enorme eer”, aldus Van Boxtel die in het dagelijks leven directeur is van drie basisscholen.

“Eind juni 2021 werd ik door oud-prins Robert d’n Twidde gebeld. Hij had voor mij en mijn vrouw Martje een verrassing. Nietsvermoedend zaten we wat te kletsen toen Han Versantvoort, de voorzitter van de Kuussegatters, binnen kwam lopen”. Nog steeds gingen er bij Van Boxtel geen belletjes rinkelen, tot dé vraag werd gesteld. “Nadat ik als Prins van Kuussegat 2021/2022 was gevraagd moesten we het niet vijf, maar bijna achttien maanden stilhouden en in onze eigen ‘bubbel’ blijven. We weten allemaal hoe dat gelopen is. Geen Hofzittingen betekend, geen Prins Carnaval. Samen met mijn Adjudanten en onze vrouwen moesten we pas op de plaats maken. Dat was even slikken”, relativeert Van Boxtel. Inmiddels heeft het trio die teleurstelling een plaatjes kunnen geven. Van Boxtel kijkt dan ook vooral vooruit. Hij vervolgt: “Ik vind het echt geweldig dat ik nu als heerser van Kuussegat aan het roer mag staan. In een jubileumjaar nog wel. We hebben er zo ontzettend veel zin in. Samen met mijn broer Adjudant Bas en Adjudant Niels en hun vrouwen Conja en Meike willen wij dit jaar met alle Kuussen en Kuussinen van Kuussegat een geweldig carnaval gaan vieren.”

Schooldirecteur
Prins Leon d’n Urste is in het dagelijkse leven beter bekend als Leon van Boxtel en is geboren en getogen in Veghel. Hij is vijftig lentes jong en gelukkig getrouwd met Martje van den Hoogen. Al negen jaar is hij met veel plezier de directeur van drie basisscholen: De Empel in Empeldonk (Erp), De Antoniusschool in Paplippelland (Keldonk) en De Nicolaasschool in Zandhazenrijk (Boerdonk). Daarvoor was hij directeur van de basisschool De Ark in Kuussegat (Veghel). “Wellicht dat een aantal mensen mij van deze scholen kennen”, lacht Prins Leon. En sinds dit jaar mag hij ook directeur van de Taalvijver zijn, een voorziening voor anderstalige kinderen. In z’n vrije tijd gaat hij graag hardlopen om samen met de Marathontoppers (een groepje vrienden waarmee hij en Martje marathons loopt, zowel nationaal als internationaal – red.) een hele of een halve marathon te lopen. Daarnaast zit hij namens partij HIER in de gemeenteraad en is hij met veel plezier lid van de Burgersociëteit Veghel.


Prins Leon van Boxtel.

Vrijwilligers
Carnavalsvereniging de Kuussegatters is voor Prins Leon d’n Urste zeker geen onbekende club. “Tussen 2009 en 2015, dus vanaf Prins Jeroen I tot en met Prins Peer IV, ben ik bestuurslid van De Kuussegatters geweest. Dat was een ontzettend leuke tijd. Ik weet dus hoeveel vrijwilligers elk jaar weer hun best doen om er een geweldig carnavalsfeest voor iedereen in heel Kuussegat van te maken, dat is ‘t skonste wa-t’r is.” Op dit moment is Prins Leon actief voor het Oudercarnaval De Jong van Toen die dit jaar hun vijfjarig jubileum gaan vieren. “Het is mooi om te zien dat Carnaval het feest is dat je samen viert. Dus jong en oud, vrienden en familie. Precies zoals we in Kuussegat al 55 jaar samen carnaval vieren: Vijf kirre elluf, ‘t gu vanzelluf!”, lacht Van Boxtel.

Adjudant Bas van Boxtel
Een van Van Boxtels adjudanten is zijn broer Bas. Hij legt uit: “Of ik adjudant van Kuussegat wilde worden? Natuurlijk, was mijn eerste reactie aan voorzitter Han. Al moest ik eerst wel even met Conja overleggen. Aan haar ogen te zien was ze meteen om. We hebben niet te veel nagedacht en meteen ‘ja’ gezegd. Als je er dan ook nog achter komt dat je adjudant van je broer mag zijn, met wie je altijd heel erg close bent geweest dan maakt me dat heel trots en enthousiast” Daar sluit Conja zich helemaal bij aan.
Bas van Boxtel is 49 jaar jong en al 16 jaar dolgelukkig met Conja. Samen hebben zij drie dochters, Lone (11 jaar), Dané (13 jaar) en Yzze (14 jaar). Zij hadden alle drie geen clue van wat er te gebeuren stond. Dat hebben ze bijna 2 jaar geheim weten te houden. Het vijfkoppige gezin woont met hun hond Buddy al 15 jaar in de Heuvelstraat in Veghel.


Adjudant Bas van Boxtel.

Carnaval is het feest van het jaar waar Bas en de rest van het gezin jaarlijks naar uitkijkt. Flink uitgedost zorgen ze dat er geen hoogtepunt van het carnaval in Kuussegat zonder hen plaatsvindt. “Wat hebben we er zin in om het dit jaar als zestal met iedereen samen nog grootser te vieren”, aldus de adjudant.
Bas werkt al 29 jaar bij Hutten, waarvan de laatste jaren als manager van de productiebedrijven. Daar is hij verantwoordelijk voor alle culinaire producten die de productie keuken, bakkerij en de Verspillingsfabriek verlaten. Naast werken houdt Bas thuis ook van lekker koken en gezellig borrelen met vrienden.

Adjudant Niels van Doorne
Niels van Doorne is ‘super vereerd’ dat hij adjudant mag zijn. “Samen met Meike en onze meiden wordt dat echt keileuk. Maar dat feestje is natuurlijk niet compleet zonder Prins Leon d’n Urste, Adjudant Bas, aanhang én alle Kuussen en Kuussinnen”, belooft Van Doorne.
Niels is 46 jaar oud, getrouwd met Meike en samen hebben zij drie dochters: Milou (17 jaar), Fieke (14 jaar) en Sille (12 jaar). Van Doorne: “Carnaval zit in ons bloed. Het loopt als een rode draad door ons gezin. Meike is lid geweest bij de jeugdcommissie. Daar heb ik de carnavalsvereniging leren kennen. In die tijd zat ik zelf nog in het bestuur van volleybalvereniging Skunk uit Veghel. Later ben ik lid geworden van de Raad van Elluf wilde. Het mooiste aan de Raad van Elluf vind ik dat je een verbindende factor kan zijn. Zoals bij het bejaardencentrum, gehandicaptenzorg en basisscholen. Met het feestje wat we brengen maak je de mensen blij.”


Adjudant Niels van Doorne.

Niels werkt bij De Bruin Techniek in Tilburg. De Bruin is een technische groothandel in aandrijftechniek. “Ik werk er inmiddels drie jaar als supply chain manager. Het is een veelzijdige baan waar ik het goed naar m’n zin heb. Echt een Brabants bedrijf. Zoals jullie weten kunnen ze in Tilburg ook goed carnaval(feest) vieren. Ik zit er dus goed op mijn plek”, besluit hij.


Adjudant Niels, Prins Leon en Adjudant Bas.

Adjudant Niels, Prins Leon en Adjudant Bas.
Adjudant Niels van Doorne.
Adjudant Bas van Boxtel.
Prins Leon van Boxtel
Prins Leon!
De adjudanten, de prins en de dames.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant