Wethouder Jan Goijaarts is blij dat de begroting unaniem is aangenomen.
Wethouder Jan Goijaarts is blij dat de begroting unaniem is aangenomen.

Raad Meierijstad stemt in met collegewerkprogramma, weinig vuurwerk tijdens algemene beschouwingen

Politiek 1.054 keer gelezen

VEGHEL | De begroting van 2023 en het collegewerkprogramma zijn donderdagavond aangenomen door de gemeenteraad van Meierijstad. De algemene beschouwingen in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode leverde weinig vuurwerk op. Alleen de SP stemde tegen de begroting van 2023 en het collegewerkprogramma gestemd.  

In het collegewerkprogramma ’Thuis in Meierijstad, Mijlpalen 2023-2026’ staan de speerpunten van beleid en ambities voor de komende bestuursperiode beschreven. Basis hiervoor is het coalitieakkoord dat op 11 mei 2022 werd gesloten tussen de fracties van CDA, Hier, VVD en PvdA-GroenLinks. “In het collegewerkprogramma leggen we vast wat we gaan doen en welke activiteiten in gang worden gezet”, aldus het college.
Een aantal speerpunten worden breed gedragen in de Meierijstadse gemeenteraad zo bleek donderdagavond. Zaken als woningbouw, mobiliteit (N279 en A50), een openluchtzwembad in Meierijstad, veiligheid en energietransitie kwamen verschillende keren voorbij.

‘Teleurgesteld’
Was er dan helemaal geen kritiek? Jawel. Het college werd erop gewezen dat het programma wel erg algemeen is. Echt concreet wordt het maar zelden. “De begrippen in de inleiding van het collegewerkprogramma (thuis, samen en verbonden) zijn zo generiek en zo vanzelfsprekend dat ze nietszeggend zijn. Leeg. Er gaat geen enkele actie vanuit”, merkte Mirjam van Esch van Hart op. Ook Gertjan Hobert (D66) wil actie zien: “We hadden hoge verwachtingen. Nu zouden er keuzes gemaakt worden waaruit blijkt dat Meierijstad een echte 100.000 plus gemeente zou kunnen zijn. Daar zijn we toch wel teleurgesteld in. Er worden geen vooruitstrevende keuzes gemaakt en ook van regionaal leiderschap zien we weinig terug. We hadden graag wat meer visie in het collegewerkprogramma gezien. Politiek is keuzes maken. Het college durft veel keuzes niet te maken. Dat is oprecht jammer.” De oppositie ziet graag dat het college van burgemeester en wethouders zich snel buigt over grote keuzes in Meierijstad. “We weten waar het college mee aan de slag wil gaan, maar met alleen maar ambitie kom je er niet. Ik mis concreetheid in het werkprogramma”, aldus Karel van Lieshout van Lokaal.


Peter Verkuijlen van Gemeentebelang Meierijstad nam donderdag een verrassende afslag. Hij hintte op een samenvoeging van Meierijstad en de gemeente Son en Breugel. “Daar worden we allebei beter van”, denkt Verkuijlen.



Spaarzaam vuurwerk
Maar echte confrontaties waren er donderdagavond niet. Alle partijen zitten redelijk op één lijn. Spaarzaam vuurwerk kwam er toen er gestemd moest worden over de begroting en het collegewerkprogramma. Gertjan Hobert (D66), Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad) en Ruud Merks (SP) gaven aan zich niet voldoende te herkennen in het collegewerkprogramma. Alle drie de partijen wilden zich onthouden van stemming, maar dat mag helemaal niet. “Er moet gestemd worden. Het is niet mogelijk om het document alleen ter kennisgeving aan te nemen”, beet burgemeester Kees van Rooij van zich af. Uiteindelijke stemde alleen de SP tegen.
De begroting werd overigens wel unaniem aangenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant