Boven of onder het prijsplafond: welke gemeenten profiteren het meest?
Boven of onder het prijsplafond: welke gemeenten profiteren het meest? Foto:

In Meierijstad zit men zowel qua gas- als stroomverbruik boven het prijsplafond

Algemeen 1.813 keer gelezen

VEGHEL | In slechts drie Noord-Brabantse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In nog eens vier gemeenten is alleen het gas- of elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde. In Meierijstad zit een gemiddeld huishouden zowel qua gas- als stroomverbruik boven het prijsplafond. 


Bekijk (en embed) interactieve kaart 

In bijna negen op de tien Brabantse gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. De gemeenten Sint-Anthonis en Alphen-Chaam vormen met een gemiddeld jaarverbruik van 1780 m³ in 2021 de uitschieters. Maar ook in Heeze-Leende, Baarle-Nassau, Waalre, Rucphen, Mill en Sint-Hubert, Landerd en Bergeijk ligt het verbruik 500 kuub of meer boven het verbruiksplafond. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.


Het verbruiksplafond is vastgesteld op 2900 kWh stroom en 1200 m³ gas per jaar.
Het gemiddelde gasverbruik in Meierijstad lag in 2021 op 1520 m³, het stroomverbruik 3300 kWh.


Onder het stroomplafond
Waar het qua gasverbruik dus vrijwel overal problematisch gesteld is, ligt het gemiddelde stroomverbruik in enkele Brabantse gemeenten wel onder het verbruiksplafond van 2900 kWh per jaar. Het gaat om Bergen op Zoom, Roosendaal en ‘s-Hertogenbosch. Voor de gemeente Helmond geldt het tegenovergestelde: onder meer door de aanwezigheid van stadsverwarming ligt het gasverbruik ruim onder het plafond, maar het stroomverbruik dan weer niet. De drie gemeenten die binnen de grenzen van zowel het gas- als stroomplafond blijven zijn Breda, Tilburg en Eindhoven.

Verschillen met landelijke gemiddelden
Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond
Het is voor veel Noord-Brabantse huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1.45 euro per kuub gas en 0.40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant