Het bloot leggen van een skelet in de straat bij de kerk van Erp. Tijdens de Archeologiedagen is er een tentoonstelling over en een aantal vondsten van die opgraving in 2019 te zien.
Het bloot leggen van een skelet in de straat bij de kerk van Erp. Tijdens de Archeologiedagen is er een tentoonstelling over en een aantal vondsten van die opgraving in 2019 te zien.

Archeologiedagen in Meierijstad: archeologie is veel meer dan alleen schatgraven

Algemeen 595 keer gelezen

ERP | Op de Bolle Akker in Erp vinden komend weekend op 8 en 9 oktober de Archeologiedagen van Meierijstad plaats. De Archeologiedagen worden georganiseerd door de archeologische werkgroepen in de gemeente Meierijstad (Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel). De toegang is gratis.

Het doel is het belang van archeologie voor een breed publiek zichtbaar te maken. Het evenement is gericht op een breed publiek, van jong tot oud. Er valt veel te bekijken, te doen en beleven. Op zaterdag 8 oktober is het evenement geopend van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 9 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. De Archeologiedagen zijn leuk voor jong en oud.


De stuurgroep van Erthepe: van links naar rechts Wim van Heeswijk, Marius Strijbosch, Henriëtte Cobussen en Mieke van Duijnhoven. Marcel Hermes, ook lid van de stuurgroep, ontbreekt.  

Op de Bolle Akker is er tijdens de Archeologiedagen van alles te doen om het verleden te beleven. Een smid gaat vuurijzers smeden en een pottenbakster potten draaien. Kinderen kunnen tegels beschilderen en een kralensnoer van schelpen maken. Of op de foto met Leunis van Erp van Ponsendael uit Keldonk, de 14de-eeuwse stamvader van de heren Van Erp. Van de familie die later op kasteel Frisselstein in Veghel woonde.
Twee archeologen gaan zich in de prehistorie verplaatsen en als reenactors de steen- en ijzertijd naspelen. Jong en oud kan met een metaaldetector oefenen. Kinderen kunnen in een grote zandbak schatgraven, hun vondsten laten beoordelen door twee archeologen en daarna een vondstkaartje mee naar huis nemen.

Iedereen die oude munten of knopen heeft gevonden, oude scherven en pijpenkoppen kan zijn of haar vondst laten determineren door de archeologen. “Wie weet, misschien hebt u zelf thuis wel een echte schat liggen”, aldus de organisatie. 

Het voorgaande is slechts een greep uit de activiteiten tijdens de Archeologiedagen van Meierijstad. Het evenement gaat ook bij slecht weer door: het grootste deel van de activiteiten vindt plaats in beschutte ruimten. Toegang en parkeren zijn gratis.

Voor nadere informatie kan men contact opnemen met Marius Strijbosch, coördinator van de archeologische werkgroep van Heemkundekring Erthepe in Erp, via: 06 13 55 46 29 of m.n.strijbosch@home.nl.

Het opgraven van een waterput in de Kerkstraat (N616) tijdens het archeologisch onderzoek in de zomer van 2019 door ADC Erfgoed.
De stuurgroep van Heemkundekring Erthepe: van links naar rechts Wim van Heeswijk, Marius Strijbosch, Henriëtte Cobussen en Mieke van Duijnhoven. Marcel Hermes, ook lid van de stuurgroep, ontbreekt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant