Het college van burgemeester en wethouders.
Het college van burgemeester en wethouders.

Speerpunten uit het collegewerkprogramma ‘Thuis in Meierijstad, Mijlpalen 2023-2026’ uitgelicht

Algemeen 407 keer gelezen

VEGHEL | Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen woensdag het collegewerkprogramma gepresenteerd genaamd: ‘Thuis in Meierijstad, Mijlpalen 2023-2026’. Hierin staan de speerpunten van beleid en ambities voor de komende bestuursperiode beschreven. Basis hiervoor is het coalitieakkoord dat op 11 mei 2022 werd gesloten tussen de fracties van CDA, Hier, VVD en PvdA-GroenLinks. “In het collegewerkprogramma leggen we vast wat we gaan doen en welke activiteiten in gang worden gezet”, aldus het college.

Het college ziet dat de wereld om ons heen continu in beweging is. Na de coronacrisis spelen op dit moment vooral geopolitieke spanningen, die weer veel onzekerheden met zich meebrengen die van invloed zijn op diverse beleidsterreinen. “Dat geldt ook voor het meerjarig financieel beleid van het Rijk. We werken met plannen van jaar tot jaar, afhankelijk van landelijke en internationale ontwikkelingen. De uitvoeringsplannen voor 2023 zijn concreet gemaakt en financieel vertaald in dit collegewerkprogramma. De uitvoeringsplannen voor de jaren 2024, 2025 en 2026 worden jaarlijks, bij de begroting, geconcretiseerd en financieel vertaald. Financieel ingrijpende keuzes maken we pas wanneer de tijd daar rijp voor is en de (inter)nationale context helder”, meldt het college.
De ambities, inhoudelijke keuzes en planning zijn beschreven in de negen programma’s. Wij lichten er een aantal punten uit.

Bestuur, dienstverlening en vastgoed:

Een dienstverlening die klantvriendelijk, laagdrempelig, servicegericht en dichtbij is, waarbij we klare taal gebruiken. Waarbij we overbodige regels schrappen en procedures versnellen waar mogelijk.
Voor dienstverlening zet het college in op verdere verbetering van zowel de digitale dienstverlening als persoonlijke/fysieke dienstverlening. De klant kiest zelf zijn voorkeurskanaal. De gemeente gaat de processen tegen het licht houden en waar kan verbeteren of optimaliseren. Daarbij vragen ze feedback van de klanten.
Het college wil de organisatie ‘versterken met leancoaches’. Daarvoor is in 2023, 2024 en 2025 ieder jaar 200.000 euro vrijgemaakt.

Een toekomstbestendig bestuurscentrum in Sint-Oedenrode met behoud van een raadzaal.
De raadzaal blijft dus in Sint-Oedenrode. Voor het toekomstbestendig maken van het hele gebouw is volgens het college een investering van 6.7 miljoen euro nodig.

Veiligheid

Behoud van een politiebureau voor het politieteam Meierijstad.
“We gaan in afstemming met en op initiatief van de nationale politie op zoek naar een centraal gelegen locatie voor het politieteam Meierijstad. Dit met oog op het effectief en efficiënt werken van de politie”, aldus het college. Afhankelijk van de keuze voor de vestiging van het politieteam Meierijstad en de keuze voor verbouw of nieuwbouw van de brandweerpost Veghel verkent de gemeente de herstemming van Stadhuisplein 2 en 4.

Een brandweer die kwalitatief kan blijven presteren met een daarbij passende huisvesting.
In Veghel is dat al langer een probleem. De brandweer heeft daar te maken met een sterk verouderd pand. Het college houdt zich wederom op de vlakte. Ze maken in afstemming met de Veiligheidsregio Brabant-Noord een keuze voor verbouw of nieuwbouw van de brandweerpost Veghel.

Verkeer, vervoer en openbare ruimte

Betere bereikbaarheid van Meierijstad en een betere afwikkeling van het verkeer op de N279, dit alles in balans met de leefbaarheid in de omgeving.
De provincie, in samenwerking met de regiopartners (waaronder de gemeente Meierijstad), stelt een nieuw planproces op voor het vervolg van het project N279. Wat het college wil terugzien in dat planproces wordt niet beschreven.

Een integrale gebiedsontwikkeling Rembrandtlaan Veghel met inachtneming en versterking van de omgeving, in combinatie met de ontwikkeling van de N279.
College: “Wanneer een verkeerssituatie belemmerend is voor nieuwe woningbouwontwikkeling passen we deze aan waar mogelijk.”

Behoud van het huidige niveau van aanbod openbaar vervoer en versterking waar mogelijk, met aandacht voor de Noordkade en de kleine kernen. Daarbij kan gedacht worden aan het gebruik van duurzame mobiliteitsmiddelen zoals de deelauto of de elektrische fiets.
Het college werkt samen met provincie en de vervoerder aan gedeelde mobiliteit. Daarbij zijn onder andere de volgende punten van belang:
- De doorstroming van de direct(bus)lijnen op orde houden.
- Mogelijkheden verkennen om de bereikbaarheid per openbaar vervoer van de Noordkade te verbeteren.

Op de Noordkade hopen ze al langere tijd op een bushalte voor de deur. Uiteindelijk is de provincie daarvoor verantwoordelijk. Als het aan het college ligt komt er een bushalte op loopafstand van De Noordkade. Er is nu geen bushalte die in de buurt van De Noordkade ligt en dat moet echt veranderen, vinden ze.

Economie

Nieuw bedrijfsterrein voor de groeiende bedrijven, met plek voor (boven)regionale bedrijvigheid wanneer dit ons economisch ecosysteem (mensen, winst en planeet) versterkt. Voor een zorgvuldige inpassing is een uitgifteprotocol leidend, waarbij uitgangspunt is dat zwaardere bedrijvigheid thuishoort op bedrijventerreinen en het college rekening houdt met de leefbaarheid in de dertien kernen, zodat het thuisgevoel gewaarborgd blijft.
“We doen onderzoek naar de mogelijkheden voor ruimte voor nieuwe bedrijvigheid, enerzijds via herontwikkeling en eventuele herinrichting van bestaand bedrijventerrein, anderzijds naar ruimte voor nieuw duurzaam bedrijventerrein. We ontwikkelen nieuwe terreinen op basis van een duurzaam uitgifte protocol dat we opstellen in samenwerking met het POM en stemmen dit af met de regio. Daarnaast stimuleren we herstructurering op bedrijventerreinen waar dit ruimtewinst oplevert, stimuleren we intensiever ruimtegebruik, het verduurzamen van bedrijventerreinen en zorgen we voor kwaliteitsbehoud van bestaande terreinen”, aldus het college.

Doorontwikkeling van de winkelconcentratiegebieden door slimmer en zorgvuldig ruimtegebruik, met het lef om functies te veranderen.
Het college werkt aan de uitvoering van de visie Herstructurering centrum Veghel waarbij ze de transformatie van het Meijerijplein en de Hoofdstraat ter hoogte van Vlas en Graan en de Patio aanjagen en het overschot aan detailhandelsmeters veranderen naar andere functies. Verder moet er een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte om en nabij het centrum van Veghel (Hoofdstraat, Molenstraat, Vlas en Graan, Stadhuisplein) gerealiseerd worden.
Voor de doorontwikkeling van het Veghelse centrum wil het college 1.650.000 euro investeren.

Een levendig en aantrekkelijk Meierijstad door het ondersteunen en stimuleren van evenementen, groot en klein.
De evenementenlocaties in Wijbosch, Boskant, Olland en Nijnsel moeten vaste aansluitpunten voor elektra en water krijgen. Voor Julianapark in Veghel en Kloosterpark in Schijndel vindt verdere verduurzaming op gebied van stroom en water plaats inclusief wifi.

Onderwijs

Realisatie van een hybride leer-/werkfabriek The Chocolate Factory in samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven.
Het college faciliteert de realisatie en de instandhouding van de hybride leer- werkfabriek. Het aanhaken en aangehaakt houden van het onderwijs, lokaal en regionaal, is daarbij leidend. Dat geldt ook voor het Circulair Food Center.

Sport, kunst en cultuur, recreatie en toerisme

Een gezondere leefstijl van de inwoners door het stimuleren van sport- en beweegactiviteiten.
“We realiseren een centrale turnvoorziening voor alle turnverenigingen in Meierijstad in MFA de Groene Long in Sint-Oedenrode”, aldus het college.

Realisatie van het Omnipark Erp
De brede maatschappelijke behoefte om de leefbaarheid in Erp verder te versterken is in het uitvoeringsplan verwerkt door sport, ontmoeting en recreatie samen te brengen in een Omnipark op één centrale locatie. Dit Omnipark biedt naast een veelzijdige ontmoetingsfunctie veel mogelijkheden voor binnen- en buitensporten, maar ook voor bewegen in het groen, zowel voor de actieve sporters als voor ouderen en de meer kwetsbare doelgroepen in Erp.
Het college stelt voor de voorbereiding van het Omnipark 150.000 euro beschikbaar. Voor de uitvoering is een bedrag van 20.072.000 euro begroot.

De aanleg van het natuur- en landschapspark op en om de Vlagheideberg.
Het college: “In 2023 werken we aan de uitwerking van het publieke deel natuur- en landschapspark Vlagheideberg in een inrichtingsplan. In de plannen voor de Vlagheideberg nemen we de realisatie van een kunstwerk op. In 2024 starten we met de realisatie van publieke deel investeringen natuur- en landschapspark Vlagheideberg en de uitvraag naar private partijen inclusief selectieproces. In 2025 en 2026 vindt de verdere uitwerking met private partijen plaats.”

Sociaal Domein

Mantelzorgers, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die worden gesteund, geschoold en gefaciliteerd. De professionele organisaties vormen het vangnet.
Het college onderzoekt de behoefte aan ondersteuning van vrijwillige besturen via de steunpunten vrijwilligerswerk van de welzijnspartijen. Verder wil het college vrijwilligers ondersteunen, scholen en faciliteren. “En zetten we in op het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers en onderzoeken welke mogelijkheden daar effectief aan bijdragen. We geven uitvoering aan adviezen uit de vitaliteitsscan wijk- en gemeenschapshuizen”, aldus het college.

Volksgezondheid en duurzaamheid

Eén wijkuitvoeringsplan voor de warmtetransitie (aardgasvrij) met een focus op de uitvoering en het gesprek met bewoners en eigenaren.
Vanuit de informatie in de Transitievisie Warmte (TVW) begint het college met verder onderzoek naar beide mogelijke startwijken (Oranjewijk/Dorsveld en De Bunders, Laren en Donken) en pakken dit in participatie op met de inwoners, woningbouwcorporaties, ondernemers en andere belanghebbenden.
Het college kiest een van beide wijken. Er wordt een wijkuitvoeringsplan opgesteld met onder andere informatie over de kosten voor het realiseren van een alternatief systeem.

Ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Een divers kwalitatief woningaanbod: koop, huur, meer-generatie-wonen (levensloopbestendig) en zorgconcepten.
Het college: “We gaan aan de slag met een gebiedsgerichte vertaling van de woonvisie. We houden per kern gebiedssessies in een gezamenlijk proces met de corporaties, met daarbij extra aandacht voor een evenwichtige woningvoorraad (spreiding) en evenwichtige spreiding van doelgroepen over de kernen. We maken keuzes om te komen tot een juiste balans tussen inbreiding en uitbreiding en binnenstedelijke ontwikkelingen en buitenstedelijke ontwikkelingen.”

Een landschap met ruimte voor (nieuwe) natuur en bomen, water (groenblauwe structuren) en mogelijkheden voor recreatie.
Het college gaat ontwikkelingsrichtingen opstellen voor natuurontwikkeling. Voor de uitbreiding van het bomenbeleidsplan 2023 wordt 250.000 euro vrijgemaakt.


Het document Thuis is Meierijstad, Mijlpalen 2023-2026 wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad en aangeboden aan de inwoners, ondernemersverenigingen en overige maatschappelijke partners van Meierijstad. Ook aan de omliggende gemeenten zal het collegewerkprogramma worden aangeboden. Het document zal ook worden geplaatst op de gemeentelijke website www.meierijstad.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant