Bram van Haaren heeft in Colombia een bijzondere schedel van een krokodil gevonden.
Bram van Haaren heeft in Colombia een bijzondere schedel van een krokodil gevonden.

Veghelaar vindt in Colombia zeldzame schedel van miljoenen jaren oud

Algemeen 1.956 keer gelezen

VEGHEL | Bram van Haaren heeft in Colombia een zeer zeldzame schedel gevonden. De 21-jarige Veghelaar deed deze vondst in de Tatacoa-woestijn, ongeveer veertig kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Neiva. “De schedel is van een krokodil”, aldus Van Haaren.

Van Haaren mag de schedel niet meenemen naar Veghel. Hij legt uit: “Ik moet het schenken aan een museum hier. Wel gaan ze er mijn naam bijzetten. Dat is natuurlijk supergaaf.” Het is volgens de Veghelaar een bijzondere vondst. “Het is pas de tweede keer dat er zo’n schedel is gevonden in Colombia.” Hij kwam hem tegen tijdens een tocht door de Tatacoa-woestijn.
Van Haaren studeert Global Law in Tilburg en vertoeft momenteel al zo’n drie maanden in Colombia waar hij onder andere het vak archeologie volgt aan de Colombia University. Momenteel zit hij Poblado. “Dat is de ‘toeristische’ wijk van Medellín, omdat het heel dichtbij de universiteit is. Hiervoor woonde ik in Laureles, naast het voetbalstadion. Een echte traditionele Colombiaanse woonomgeving.”

Je hebt een schedel van een krokodil gevonden. Waarom is dat zo bijzonder?
Om een aantal redenen. De belangrijkste is dat het waarschijnlijk om een nog nooit eerder gevonden specie/soort gaat. Het fossiel is ongeveer 13 miljoen jaar oud. Verder omdat het fossiel in een hele goede staat is, sommige tanden zitten er zelfs nog in. Tanden zijn het allerbelangrijkste deel van een dier om vast te stellen om welke soort het gaat. Daarnaast stonden krokodillen toentertijd aan de top van de voedselketen, dus door die te bestuderen kan je ook meer leren over andere diersoorten. Over een paar maanden komt de beste Kaaiman-specialist van Zuid-Amerika langs om het fossiel te bestuderen. Mocht het, zoals vermoed wordt, een nieuwe soort zijn dan krijgt hij misschien zelfs mijn naam.

Hoe heb je de schedel gevonden?
Eerlijk gezegd een beetje per ongeluk. We waren aan het hiken, en ik zei voor de grap tegen m’n klasgenoten ‘hold my beer, ik ga een fossiel vinden’, en na twee minuten zogenaamd met mijn hamer te slaan vond ik er echt een.

Je mag de schedel niet meenemen toch, waarom niet?
Er zijn wetten in Colombia die dat verbieden: het is zogenoemd patrimonio cultural; cultureel erfgoed. Anders had ik het alsnog niet meegenomen, want dit fossiel is te belangrijk voor het onderzoek dat hier wordt uitgevoerd.

Wat waren de reacties van je medestudenten en begeleiders?
Mijn medestudenten moesten heel hard lachen toen ik daadwerkelijk een fossiel vond. Toen ik het vervolgens aan de begeleider liet zien begon hij bijna meteen te glunderen. We gingen samen naar de andere begeleider, de eigenaar van het museum, en die bevestigde enigszins verbaasd dat het inderdaad om een belangrijk exemplaar ging. Mijn leraar was er ook bij en hij zei dat ik alvast een 10 heb voor het volgende examen.

Je hebt vijf dagen doorgebracht in de Tatacoa-woestijn. Wat heb je daar precies gedaan?
Het was een field trip met het geologie departement. We hebben van alles geleerd over de cacti die er groeien, de vulkanen die er vroeger waren en hoe de verschillende lagen en rotsformaties zijn ontstaan. Verder hebben we ontzettend veel gehiket en de omgeving verkend. Het was super interessant omdat ik in Nederland normaal gesproken rechten studeer en dit was dus een bijzondere kans voor me om meer te leren over biologie en geologie.

Medellín is compleet iets anders dan je woonplaats Veghel. Wat doe je daar zoal en heb je allemaal al gedaan?
Ik ben hier aan het studeren als uitwisselingsstudent, voornamelijk omdat ik graag Spaans wilde leren. De lessen zijn dan ook redelijk aanpoten, omdat ze in het Spaans zijn en buiten mijn normale studieachtergrond vallen, maar ik heb nog genoeg tijd over om de stad te verkennen. Salsa dansen, surfen en tekenen zijn dingen die ik graag doe. Naast mijn field trip naar Tatacoa ben ik alleen nog naar de Choco regio geweest: daar heb ik walvissen, schildpadden en pelikanen gezien. De cultuur is anders dan die van Nederland, maar als je je respectvol gedraagt kan je er makkelijk mee overweg. De mensen hier zijn zo toegankelijk en behulpzaam dat je overal nieuwe vrienden maakt.

Maar het kan daar ook gevaarlijk zijn toch?
Iedere week is er wel een nieuw appje in de Exchange groepsapp waarin iemand waarschuwt voor een bepaalde plek waar hij/zij zojuist beroofd is. Zelf heb ik me nog niet onveilig gevoeld, maar dat komt ook omdat ik goed uitkijk en bepaalde dingen vermijdt. Toch kan je altijd net pech hebben.

Wat staat er nog op de planning?
Er zijn nog zó veel dingen die ik wil doen. Het land is gigantisch en heeft zo veel natuur, dat het lastig is om te kiezen. De Caribische kust, de Amazone en een lange rivier met watervallen en vijf verschillende kleuren staan sowieso nog op de planning.

Maar het avontuur kan nu zeker al niet meer stuk?
Ik heb veel geleerd, niet alleen over de Colombiaanse cultuur maar ook die van andere uitwisselingstudenten. Ik heb geweldige mensen ontmoet, onvergetelijke feesten gehad en indrukwekkende reizen gemaakt. Al word ik nu beroofd, het maakt het me niks uit. Want deze herinneringen pakken ze me nooit meer af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant