Sraar Luyten is docent beeldende vormgeving bij Phoenix Cultuur.
Sraar Luyten is docent beeldende vormgeving bij Phoenix Cultuur. Foto: Nicole Minneboo

Met je handen bezig zijn in de Makerswerkplaats: ‘Ach Sraar gaan we nog even door?’

Algemeen 297 keer gelezen

VEGHEL | Het cursusseizoen bij Phoenix Cultuur in Veghel is weer van start gegaan. Niet alleen volwassenen kunnen er terecht, ook voor kinderen is er een gevarieerd aanbod. Bijvoorbeeld de Makerswerkplaats. Hierbij draait het om lekker met je handen bezig zijn, terwijl intussen ook het creatieve brein wordt gestimuleerd. 

In deze technische workshop voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar komt van alles aan bod. Het motto? Leren door te doen. En ontdekken door te maken. “Dat moet je heel breed zien”, zegt docent beeldende vormgeving Sraar Luyten, die zelf kunstenaar is. “Kinderen maken hier kennis met verschillende materialen en traditionele en moderne technieken. Dat varieert van timmeren, zagen en solderen tot grafische druktechnieken en schilderen.”

In een reeks van twaalf lessen op woensdagmiddag gaan de jonge cursisten aan de slag met hamer, zaag, kwast of welk gereedschap dan ook. “Ik wil de kinderen laten zien wat je zelf allemaal kunt maken. Bijvoorbeeld, een gsm-standaard is natuurlijk te koop, maar je kunt er ook eenvoudig zelf een fabriceren”, aldus Luyten. Hij noemt de verwondering bij de kinderen als iets gelukt is, fantastisch: “De meesten hebben nog nooit een soldeerapparaat of boormachine gezien. Om daar wezenlijk iets mee te maken, is een uitdaging. En als het dan lukt zijn ze zo trots als een pauw!”
Luyten wil met de Makerswerkplaats het creatieve brein bij de cursisten stimuleren. “De groep is maximaal twaalf kinderen groot, zo kan ik iedereen persoonlijk aandacht geven”, zegt hij. Volgens hem is het enthousiasme voor deze bijzondere werkplaats groot. “Ze zijn vaak zo fanatiek, dat ik aan het einde van de les hoor: ach Sraar gaan we nog even door?”

Kijk voor het gehele cursusaanbod voor kinderen en jongeren op www.phoenixcultuur.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant