Het open depot van het Raadhuis in Schijndel.
Het open depot van het Raadhuis in Schijndel.

Gemeente draagt deel kunstcollectie over

Algemeen 312 keer gelezen

VEGHEL | De gemeentelijke kunstcollectie Meierijstad is samengesteld uit de voormalige collecties van de fusiegemeenten Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. Al deze collecties bevonden zich tot aan de fusie in 2017 in de betreffende kantoren of waren voor een gedeelte opgeslagen in gemeentelijke gebouwen. Na de fusie is de gemeentelijke organisatie naar het voormalige gemeentehuis van Veghel verplaatst en kwam het gemeentehuis van Schijndel vrij voor een nieuwe bestemming. Helder was dat er onvoldoende depotruimte zou blijven om alle kunstwerken op een verantwoorde manier te bewaren.

Bij de ontwikkeling van de plannen voor herbestemming van het gemeentehuis in Schijndel is in 2018 besloten om een deel van de gemeentelijke kunstcollectie over te dragen aan de Stichting Onterfd Goed, die zal zorgdragen voor herbestemming. Er zijn criteria opgesteld welke kunstwerken tot de kerncollectie behoren en welke werken voor afstoting in aanmerking komen.

Kunstcollectie
In de bestuursvleugel van het Schijndelse gemeentehuis, nu het RAADhuis, wordt de gemeentelijke kunstcollectie in een vaste expositie gepresenteerd en is in een open en gesloten depot plaats om een groot aantal werken op te slaan. Er worden 191 werken overgedragen aan de Stichting Onterfd Goed, gevestigd in Eindhoven, die er zonder verdere kosten een herbestemming voor zal zoeken. De werken worden geplaatst in de loods van de Stichting waar het publiek de werken kan aanschaffen. Dat kan ter plaatse of via een website.

Uit de krant