Gijs van den Bogert is voorzitter van De Zonnebloem Veghel, Eerde, Mariaheide en Zijtaart.
Gijs van den Bogert is voorzitter van De Zonnebloem Veghel, Eerde, Mariaheide en Zijtaart.

De Zonnebloem Veghel bestaat (meer dan) vijftig jaar: ‘Gasten zijn erg blij met ons’

Algemeen 560 keer gelezen

VEGHEL | De Zonnebloem zet alles op alles om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen, zodat ook zij volop van het leven kunnen genieten. In Veghel, Eerde, Mariaheide en Zijtaart doet De Zonnebloem dat al sinds 1970. Binnenkort vieren ze het vijftigjarig bestaan. “In verband met de coronapandemie hebben we het twee jaar uit moeten stellen”, aldus Gijs van den Bogert, voorzitter van De Zonnebloem Veghel, Eerde, Mariaheide en Zijtaart.

In verband met corona heeft De Zonnebloem nog niks kunnen doen aan het vijftigjarig jubileum. “Dat wil overigens niet zeggen dat we in de coronaperiode niet actief zijn geweest. We hebben onder andere boeken, fruitmandjes en chocolade rondgebracht. We vonden het belangrijk om in contact te blijven met onze gasten. Je wil niet dat ze zich vergeten voelen”, legt Van den Bogert uit. Inmiddels zijn de activiteiten alweer een tijdje in volle gang. Zo zijn er onlangs nog zestien gasten op vakantie geweest in Hoogeloon. Van den Bogert vervolgt: “Ze zijn daar flink in de watten gelegd. Het voelde als een vakantie. Het is één van de talloze activiteiten die De Zonnebloem de afgelopen periode heeft gefaciliteerd.” 

Jubileumdag
De focus ligt inmiddels op de jubileumdag op zaterdag 1 oktober. ‘s Ochtends is er voor de vrijwilligers een fototocht door het Veghelse centrum. In de middag zijn de gasten en de vrijwilligers van De Zonnebloem welkom in het Zijtaartse Dorpshuis. “Daar is eerst een quiz, daarna een muzikaal optreden van Pearl en we sluiten de gezellige middag af met een buffet. Naar verwachting komen er zo’n 75 gasten en 40 vrijwilligers op de middag af”, vertelt Van den Bogert.  

170 gasten en 60 vrijwilligers
De Zonnebloemafdeling Veghel (en omgeving) is in 1970 opgericht en is tot heden een zeer actieve plaatselijke afdeling met zo’n 170 gasten en 60 vrijwilligers. Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Van den Bogert: “Wij brengen ze bij elkaar. Staan voor ze klaar en zetten alles op alles om mensen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen. Een lichamelijke beperking hoeft wat ons betreft nooit een belemmering te zijn. Wij willen dat iedereen volop van het leven kan genieten. Onze vrijwilligers houden zich bezig met het bezoeken van gasten en het organiseren van activiteiten.” Dat kan op verschillende manieren. De activiteiten zijn vaak laagdrempelig en in de buurt. Een bewuste keuze zegt Van den Bogert: “Het belangrijkste is dat onze gasten de deur uitgaan. Door hun handicap gaat dat niet meer zo gemakkelijk. Daardoor ligt eenzaamheid op de loer. Bovendien is het niet makkelijk om een grote groep, waarvan er een aantal in een rolstoel zitten, te verplaatsen. Daarom blijven we meestal lekker in de buurt, denk aan een bezoekje aan het Boerenbondsmuseum, de kaasboerderij of de dierentuin in Mierlo. Onze gasten zijn ook erg fan van de rondritjes, tijdens zo’n ritje rijden vrijwilligers van De Zonnebloem samen met een gast door de regio. In Veghels Buiten is bijvoorbeeld ontzettend veel gebouwd, maar deze mensen hebben het resultaat nooit met eigen ogen gezien. De gasten vinden de ritjes door de buurt hartstikke mooi”, verzekert Van den Bogert.

Volgens hem is De Zonnebloem na vijftig jaar nog altijd onmisbaar voor mensen met een lichamelijke beperking. “De gasten zijn erg blij met ons en de organisatie staat als een huis”, besluit de voorzitter van de afdeling Veghel, Eerde, Mariaheide en Zijtaart.

De Zonnebloem kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich kenbaar maken via: zonnebloemveghel@gmail.com.

Uit de krant

Uit de krant