Het nieuwe zwembad is nog in aanbouw.
Het nieuwe zwembad is nog in aanbouw. Foto:

Zwembaden kampen met stijgende energiekosten: ‘Geen enkel zwembad is rendabel te exploiteren’

Algemeen 875 keer gelezen

VEGHEL | Door de extreme stijging van de energieprijzen zijn een groot aantal zwembaden in nood. In Veghel wordt momenteel gebouwd aan een gloednieuw binnenzwembad. Voor het nieuwe zwembad moet nog een energiecontract worden afgesloten. Toch lijkt de gemeente Meierijstad zich nog geen zorgen te maken. 

De gemeente moet voor het nieuwe binnenbad in Veghel binnenkort een energiecontract gaan afsluiten. Daarmee gaan de kosten altijd hoger uitvallen dan nu het geval is. “Voor alle gemeentelijke gebouwen loopt op dit moment een aanbestedingstraject voor de inkoop van energie. De verwachting is dat de inkoop van energie veel duurder zal zijn dan volgens het huidige contract”, laat een woordvoerder van de gemeente Meierijstad weten. Toch lijkt er van paniek geen sprake. De woordvoerder vervolgt: “Geen enkel zwembad is rendabel te exploiteren. Door de stijgende energiekosten nemen de exploitatietekorten van zwembaden toe. Daar moeten we mee dealen. Het is niet anders. We verwachten overigens dat het Rijk de gemeenten gaat compenseren voor deze prijsontwikkelingen.” 

Tarieven
De gemeente weet nog niet of de tarieven om te gaan zwemmen omhooggaan. “Daar is nog geen besluit over genomen omdat nog niet alles in beeld is. Het een en ander hangt bijvoorbeeld ook af van de mate waarin gemeenten wel of niet door het rijk gecompenseerd worden voor de excessief gestegen energiekosten.”

Gasloos verwarmd
Wel houdt de gemeente Meierijstad uiteraard rekening met een forse verhoging van de energiekosten. “De energiekosten van onze zwembaden staan echter niet in verhouding tot die van de met gas verwarmde openbare zwembaden waar NOC*NSF over spreekt (NOC*NSF meldt dat potentieel 200 van de 637 openbare zwembaden in de loop van volgend jaar moeten sluiten omdat hun contract eind dit jaar afloopt en zij de stijgende energiekosten niet op kunnen brengen - red.). Dat komt omdat onze nieuwe zwembaden gasloos verwarmd worden door warmtepompen. De elektriciteit voor de warmtepompen wordt gedeeltelijk met 560 zonnepanelen opgewekt. Deze zwembaden hebben het energielabel A++++”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Maar dat het duurder wordt, is zeker. “Het is alleen nog niet duidelijk hoeveel duurder dan begroot de elektriciteitskosten zullen zijn”, vervolgt een gemeentewoordvoerder.

Zonnepanelen
Zwembad de Molen Hey in Schijndel wordt nog wel met gas verwarmd. De gemeente laat weten dat het gasverbruik van dit zwembad door verduurzamingsmaatregelen aanzienlijk gereduceerd is en door de ingebruikname van de zonnepanelen van het nieuwe zwembad De Neul zal het nog verder worden teruggebracht.

Uit de krant

Uit de krant