Voor de leerlingen van het Fioretti College was het een vuurdoop.
Voor de leerlingen van het Fioretti College was het een vuurdoop.

Oekraïense vluchtelingen smullen van maaltijden gemaakt door leerlingen Fioretti

Algemeen 426 keer gelezen

VEGHEL | Omdat de nieuwe keuken op het Fioretti College in Veghel bij aanvang van het nieuwe schooljaar nog niet gereed was, weken leerlingen en begeleiding uit naar het klooster in Veghel. Daar kregen zij praktijkles en kookten zij voor 230 mensen uit Oekraïne. 

Op het Fioretti College krijgen de leerlingen een praktische vorm van onderwijs. Voor de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie wordt dat mede gedaan in een grote, professionele keuken. De oude keuken in het schoolgebouw werd tijdens de vakantie vernieuwd, maar de nieuwe was bij aanvang van het nieuwe lesjaar nog niet klaar. Dat vroeg om een creatieve oplossing. 

Klooster
Decaan Will Hanegraaf: “Er is bij ons een compleet nieuwe horecakeuken gebouwd. Met een nieuwe vloer, een complete spoelkeuken, inductie-kookplaten en een nieuw plafond met betere afzuiging. Een prachtige keuken die ontzettend gebruiksvriendelijk is, met verbeterde klimaatsbeheersing en alles volgens de HACCP-regels. Omdat die niet op tijd klaar zou zijn, zochten we elders onderdak. Via een contact kwamen we bij Hutten Catering terecht, die als alternatieve locatie het klooster in Veghel voorstelden.” 

Maatschappelijk tintje
In het klooster worden momenteel mensen uit Oekraïne opgevangen. De locatie omvat een grote kookgelegenheid met voldoende werkplekken voor de leerlingen om hun praktijklessen te verrichten. Daar werden de menu’s gemaakt en konden de chefs in spé aan de slag.
“Wij konden er beginnen met de lessen en daarmee tevens iets doen voor de bewoners”, zegt Will. “Er werd dus gekookt en les gegeven, met een maatschappelijk tintje. We steunen in ons onderwijs wel vaker goede doelen. Het hoort bij het onderwijs dat je af en toe iets doet voor de maatschappij. De mensen daar proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ze gaan naar school, hebben werk en gebruiken de keuken om te ontbijten en te lunchen. De taalbarrière is wel een ding, maar met Google Translate kwamen we een heel eind.”
De kookkunsten van de leerlingen werden door de Oekraïeners zeer gewaardeerd, weet Hanegraaf.
“Wij hebben verschillende soepen gemaakt, pasta en rijst gekookt en slavinken gebakken. Ook houden we rekening met allergenen en dieetwensen. Afgelopen week hebben we bijvoorbeeld ook Indonesisch gekookt en een goede pasta bolognese met Italiaanse kruiden geserveerd. Ik kan je zeggen dat de bordjes goed leeg gingen”, lacht Hanegraaf.

Vuurdoop
Ook de leerlingen zelf vonden de ervaring erg interessant. Voor hen voelde deze praktijkervaring als een soort van vuurdoop, waar zij enthousiast op reageerden. Inmiddels is de nieuwe keuken op het Fioretti College zo goed als klaar, en keren de leerlingen terug naar hun vertrouwde omgeving.

Uit de krant

Uit de krant