Een muurvector vlak langs de ingang van het Raadhuis in Veghel.
Een muurvector vlak langs de ingang van het Raadhuis in Veghel.

Raadhuis in Veghel en Eerdse molen opgenomen in Liberation Route Europe

Algemeen 325 keer gelezen

EERDE | Nadat vorig jaar op 17 september 2021 door burgemeester Van Rooij samen met zijn collega Jean- Pierre L’Honneur van de Franse gemeente Carentan op de Vlagheide de eerste Vector of Memory werd onthuld, zijn er nu in Meierijstad ook drie muurvectors geplaatst. Eentje daarvan is terug te vinden bij het Raadhuis in Veghel en een andere op de Sint-Antoniusmolen in Eerde. Al de vectoren maken deel uit van de markering van de Brabantse etappe van de ‘Liberation Route Europe’.

Meierijstad is aangesloten op de ‘Liberation Route Europe’ een wandelroutenetwerk door Europa, in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45. De etappe door Meierijstad volgt grotendeels het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van ‘Operation Market Garden’, waarbij wegen en bruggen moesten worden veroverd om het geallieerde leger naar Arnhem te laten doorstoten. 

Tienduizend kilometer
De Liberation Route Europe, door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route, is een netwerk van maar liefst tienduizend kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten.


Een muurvector vlak langs de ingang van het Raadhuis in Veghel.

De zogenaamde wallvectors of muurvectors, ontworpen door de internationaal bekroonde architect Daniel Libeskind, wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook een verhaal over de belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaatsvonden.

De drie nu geplaatste vectors zijn te vinden op:
- Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode.
- De Sint-Antoniusmolen in Eerde.
- Het voormalig Raadhuis in Veghel.

Wandelroutekaart en routeplanner 
De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en OLAT bij de realisatie van dit project in Brabant. De route volgt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk en is volledig bewegwijzerd. Ook wordt is een wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en vectoren in de Brabantse gemeentes. Het project wordt ondersteund door V-fonds en het Mondriaanfonds. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.
De Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe door de Raad van Europa. Met deze certificering is LRE één van de 45 excellente Europese routes waarvan wellicht de Camino naar Santiago de Compostella de bekendste is.

Meer over het verhaal bij de Vector van de Sint-Antoniusmolen te Eerde zie:
https://www.liberationroute.com/pois/559/the-observation-posts-over-the-battlefield-at-eerde

Meer over het verhaal bij de Vector van het voormalig Raadhuis te Veghel zie:
https://www.liberationroute.com/pl/pois/743/the-old-town-hall-in-veghel

Een muurvector vlak langs de ingang van het Raadhuis in Veghel.
Een muurvector vlak langs de ingang van het Raadhuis in Veghel.
Een muurvector vlak langs de ingang van het Raadhuis in Veghel.

Uit de krant

Uit de krant