De Parochiekerk in Eerde.
De Parochiekerk in Eerde.

Open Monumentendag in Veghel, Zijtaart en Eerde

Algemeen 327 keer gelezen

MEIERIJSTAD | Op zaterdag 10 en zondag 11 september vindt de Open Monumentendag plaats. Zowel in Veghel, Zijtaart als Eerde zijn monumenten te bezoeken.

De Sint Lambertuskerk in Veghel, Deken van Miertstraat 2, is op de zaterdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Er zijn dan twee gidsen aanwezig die desgewenst een rondleiding kunnen geven. Ook kunnen belangstellenden aan de hand van een informatieboekje zelf door de kerk lopen. Om 10.30 en 13.30 uur vinden er rondleidingen plaats in de heemkamer en het Oude Raadhuis aan de Markt, gecombineerd met een historische wandeling door het centrum. Per rondleiding kunnen maximaal 20 personen deelnemen. In Zijtaart kun je van 11.00 tot 16.00 uur op zaterdag en zondag het Dorpshuis bezoeken aan de Pastoor Clercxstraat 50. Een bezoek kan gebracht worden aan MFA Het klooster en u kunt de foto-tentoonstelling 150 jaar Parochie Zijtaart bezoeken. Waarschijnlijk is het boek van 150 jaar parochie dan klaar en te koop in het klooster.

Zondag
In Eerde zijn op zondag van 11.00 tot 16.00 uur de parochiekerk H. Antonius Abt en het Patronaat aan de Esdonkstraat te bezichtigen. Werkgroep Eerdelogie laat weten: “De 150 jaar oude kerk, ook wel een kleine kathedraal genoemd, is een historisch juweeltje. Ze laat nu nog haar verborgen schoonheid zien met vele kleurrijke beelden, glas-in-lood ramen, hoogaltaar, klokken en andere religieuze ornamenten.” De werkgroep Eerdelogie heeft samen met de geloofsgemeenschap van Eerde en de stichting Vrienden van de Eerdse Kerk een programma uitgewerkt om de geheimen van dit monument te ontdekken. In dit programma wordt aandacht gegeven aan de rijke bouwgeschiedenis en de bijzondere kunstwaardige religieuze elementen. Met de presentatie van een nieuwe digitale rondleiding wordt de bezichtiging, voor iedereen met een smartphone, in woord en beeld extra ondersteund. In het patronaat is een expositie ingericht waar een maquette van de Eerdse Kerk (door Bernard Mobers) wordt tentoongesteld. De kerktoren is dan open om de kerk en omgeving ook van die kant te bezichtigen. Houdt er dan wel rekening mee dat deze hele klim naar boven niet voor iedereen te doen is. “Kom nu het nog kan, voor de verbouwing begint want dan zal vooral het interieur veranderen door de komst van de school in de kerk”, aldus de werkgroep. De open monumentendag vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant

Uit de krant