Afbeelding

Checklist helpt woningeigenaren

Algemeen

REGIO | De aangekondigde renteverhogingen zijn in het afgelopen halfjaar voor veel mensen aanleiding geweest om hun hypotheek nog snel over te sluiten. Zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. Het oversluiten van je hypotheek heeft ook gevolgen voor je belastingzaken. Zo mag je sommige kosten eenmalig aftrekken. Om woningeigenaren te helpen, ontwikkelde de Belastingdienst een checklist. Hiermee check je eenvoudig welke kosten je voor je lening kunt aftrekken in je belastingaangifte.

Drie dingen waar de checklist eigen woning je op kan wijzen: 

1. Controleer of je (weer) recht hebt op hypotheekrenteaftrek
Dat hangt onder andere af van wanneer je de hypotheek hebt afgesloten. En of je de hypotheek wel of niet hebt verhoogd. In de checklist zie je of jij de rente in jouw situatie mag aftrekken.

2. Heb je een voorlopige aanslag? Vergeet die dan niet aan te passen
Misschien sluit je je hypotheek over, omdat de rente nu lager is. Dan betaal je minder hypotheekrente en kan je ook minder rente aftrekken. Het is belangrijk dat je dit aanpast in je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je later te veel ontvangen hypotheekrenteaftrek moet terugbetalen.

3. Kijk welke oversluitkosten aftrekbaar zijn
Als je een hypotheek oversluit, mag je de meeste kosten die gemaakt zijn voor het oversluiten van de hypotheek aftrekken. Daardoor betaal je minder belasting. Ook de boeterente die je moet betalen als je je hypotheek voortijdig oversluit, is aftrekbaar.

Meer weten? Kijk dan op belastingdienst.nl/eigenwoning.

Uit de krant

Uit de krant