Mari van den Boogaart en Jan Maarten Vet zijn al jaren vrijwilligers bij SIEMei. "En trouw ook", voegen ze lachend toe.
Mari van den Boogaart en Jan Maarten Vet zijn al jaren vrijwilligers bij SIEMei. "En trouw ook", voegen ze lachend toe.

Met de railfiets over het Duits Lijntje: ‘Het ideale plaatje is een traject van het Spoorpark tot aan de Zuid-Willemsvaart zijn’

Algemeen 1.512 keer gelezen

VEGHEL | Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) heeft onlangs vier railfietsen en een locomotief aangekocht. Twee railfietsen zijn inmiddels opgeknapt en recent ingezet tijdens de opening van een wandelroute langs het voormalige Duits Lijntje. De vrijwilligers van SIEMei hopen op den duur een railfietstraject te realiseren vanaf het Spoorpark in Veghel tot aan de Zuid-Willemsvaart.

In de eigen werkplaats en smederij op de Noordkade in Veghel knappen de vrijwilligers van SIEMei oude machines en materialen op. De naam SIEMei wordt meestal direct geassocieerd met het museum waar vooral industrieel erfgoed uit de Meierij wordt tentoongesteld, maar SIEMei biedt meer. Naast het museum op De Noordkade beheert men ook een likeur- en frisdrankmuseum op de Noordkade en het Spoorpark waar materieel staat als een locomotief, een bollenwagen en wagons. Ook is op het traject (nabij de Gasthuisstraat) de voormalige spoorwegbrug, die over de Zuid-Willemsvaart lag, geplaatst. De gerestaureerde spoorwegovergang aan de Vorstenbosscheweg behoort ook tot de objecten die SIEMei-vrijwilligers onderhanden nemen of genomen hebben.

Locomotiefje
Naast het historisch aspect en de educatieve waarde van het Spoorpark is er recentelijk ook een recreatief element toegevoegd: de railfiets. Via een tip kwam het bestuur van SIEMei in contact met een stichting uit Tessenderlo (België, provincie Limburg) die een railbike project exploiteerde maar vanwege financiële problemen en een tekort aan voldoende vrijwilligers genoodzaakt was te stoppen. Het materieel dat al een geruime tijd niet meer werd gebruikt zou als ‘oud ijzer’ worden verkocht. Naast SIEMei toonde ook de eigenaar van café ’t Groene Woud in Liempde interesse in de railfietsen.


Mari en Jan Maarten testen de railfiets uit.

In totaal werden er acht railfietsen en één locomotief aangekocht en naar Veghel en Liempde vervoerd. “Vier railfietsen zijn in Liempde gestationeerd en de overige fietsen inclusief een locomotiefje staan opgeslagen in een ruimte van ons”, vertelt John Keunings, vrijwilliger en bestuurslid bij SIEMei.

Railfietstraject
SIEMei heeft inmiddels twee railfietsen opgeknapt en recent ingezet tijdens de opening van een wandelroute langs het Duits Lijntje. “Het is de bedoeling om te zijner tijd de railfietsen met regelmaat in te zetten bij onder andere promotionele activiteiten op het Spoorpark. Het ideale plaatje zou zijn als vanaf het Spoorpark tot aan de Zuid-Willemsvaart een railfietstraject wordt gerealiseerd. Nu is het traject qua afstand nog beperkt. In Liempde wil men graag vanaf café ‘t Groene Woud richting De Geelders, natuurgebied tussen Boxtel, Liempde en Schijndel, een railfietsproject opzetten”, vertelt Keunings.


Mari van den Boogaart en Jan Maarten Vet zijn al jaren vrijwilligers bij SIEMei. “En trouw ook”, voegen ze lachend toe.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant