Harry Vermeulen (De Blauwe Kei) en Maartje van der Schoot ('t Spectrum) werken prettig samen.
Harry Vermeulen (De Blauwe Kei) en Maartje van der Schoot ('t Spectrum) werken prettig samen.

De Blauwe Kei en ‘t Spectrum werken productief samen: ‘Voor mij is de Noordkade heel dichtbij’

Algemeen 140 keer gelezen

SCHIJNDEL | Theater De Blauwe Kei gevestigd op de Noordkade presenteerde vorige week een mooi en gevarieerd programma. Het Veghelse theater is ook verantwoordelijk voor de programmering van een vijftiental voorstellingen in ‘t Spectrum. Maartje van der Schoot, de nieuwe coördinator van het Schijndelse cultureel centrum, spreekt van een productieve samenwerking. “Voor mij is de Noordkade heel dichtbij”, aldus Van der Schoot.

Na een paar onrustige jaren met onder andere vier opgestapte managers in vier jaar tijd en een aantal ontevreden personeelsleden is volgens Van der Schoot de rust in ‘t Spectrum wedergekeerd. “We zijn echt weer iets moois aan het opbouwen. Het is fijn om terug te kunnen vallen op professionele partners zoals De Blauwe Kei en bijvoorbeeld Phoenix Cultuur. De toekomst zit er rooskleurig uit.” Harry Vermeulen, theaterdirecteur van De Blauwe Kei, is blij met aanstelling van Van der Schoot, die in 2020 al eerder actief was bij ‘t Spectrum. “Maartje is een vertrouwd gezicht. Ze is ambitieus en het cultuurpodium ‘t Spectrum heeft enorm veel potentie. Goed werk heeft tijd nodig.”


De bezetting van de voorstellingen in de podiumzaal in ‘t Spectrum is goed. “Boven verwachting zelfs. Het landelijke gemiddelde ligt rond de 65 procent. In Schijndel zitten we op ongeveer 75 procent. Daar zijn we hartstikke blij mee”, aldus Vermeulen.


Van der Schoot en Vermeulen kennen elkaar al lang. Tijdens Vermeulens eerste periode als directeur bij theater De Blauwe Kei was Van der Schoot adjunct-directeur van Markant in Uden. “We hebben toen veel samengewerkt. Leuk om elkaar zoveel jaren later weer tegen te komen en opnieuw samen te werken”, vindt Van der Schoot.

Aantrekkingskracht
De samenwerking tussen De Blauwe Kei en ‘t Spectrum is eigenlijk simpel samen te vatten. Vermeulen: “Wij brengen samen in Schijndel een theaterprogramma.” Volgens Vermeulen is het cultuurpodium in ‘t Spectrum een prima aanvulling op het aanbod in Veghel. “In Schijndel passen ongeveer 240 bezoekers. Het de tussenmaat die wij op de Noordkade niet hebben. De zaal is perfect voor artiesten die de kleine zaal, bijvoorbeeld Het Magazijn (ongeveer 100 bezoekers) op de Noordkade, zijn ontgroeid en op weg zijn naar misschien wel het grote-zaal-succes. Of voor grote namen die hun nieuwe voorstelling voor een kleiner publiek willen ‘inspelen’. De zaal hier in Schijndel voegt echt iets toe aan onze programmering.” Van der Schoot vult aan: “ De Blauwe Kei programmeert hier cabaret-, muziek en jeugdvoorstellingen. Het moet herkenbaar, toegankelijk en op maat van de zaal zijn.”


‘t Spectrum heeft een ‘vlakkevloertheaterzaal’, een theater zonder verhoogd podium.

Van der Schoot, die sinds begin dit jaar terug is in dienst van het Schijndelse cultureel centrum, ziet progressie. “De culturele poot van ‘t Spectrum is groeiende. Het podium is ook gebouwd voor onder andere het verenigingsleven, scholen, koren, de filmclub en amateur-voorstellingen. De aanvulling met de professionele podiumkunsten zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van het Spectrum Podium groter wordt.” Evenementen als de voorstellingen van Theatergroep Wildeman en de Boschwegse Toneelgroep, alle activiteiten rond Sinterklaas en de verkiezingsuitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen geven de veelzijdigheid van de zaal goed weer.

Programmering Spectrum Podium
Er staan om dit moment vijftien voorstellingen gepland in de podiumzaal in ‘t Spectrum met onder andere grote namen als Rob Scheepers, Joris Linssen & Caramba, Cesar Zuiderwijk en Kasper van Kooten. Lokale helden Christel de Laat en Mark van de Veerdonk komen ook naar Schijndel. Vermeulen: “Verder brengt Niels van der Gulik een ode aan Ramses Shaffy. Hij heeft Shaffy ook echt gekend dus de verhalen komen uit eerste hand. Net als de Billy Joel Experience, bekend van de ‘Battle of the Bands’- vind ik het belangrijk dat de tribute bands die we boeken niet alleen liedjes naspelen. Ze moeten een verhaal vertellen en kwalitatief goed zijn.”


Volgens Vermeulen is vijftien voorstellingen in Schijndel een mooi aantal. “Het moet allemaal wel binnen het totale programma passen en het budget, want elke voorstelling kost geld. Je wil ook niet te veel boeken, er moet ook vraag naar zijn. . Mocht zich nog iets moois aandienen dan zeggen we overigens niet bij voorbaat ‘nee’.”


Voor kinderen komt onder andere Monique Smit naar ‘t Spectrum met Kidspop. Ook is er een Prentenboekjesfestival. Het seizoen wordt op 10 mei afgesloten door Thijs Kemperink. “Een talentvolle cabaretier die over een tijdje de grote zalen in het land ongetwijfeld plat gaat spelen.”

Het complete overzicht is te vinden op: www.spectrumpodium.nl en www.blauwekei.nl, daar zijn ook kaartjes te reserveren.

't Spectrum heeft een 'vlakkevloertheaterzaal', een theater zonder verhoogd podium.

Uit de krant

Uit de krant