FrieslandCampina Ingredients in Veghel
FrieslandCampina Ingredients in Veghel Foto: Izak van Maldegem/ Sky Pictures

FrieslandCampina loost te veel sulfaat, komt onder andere in Veghelse Aa terecht

Algemeen 1.294 keer gelezen

VEGHEL | FrieslandCampina in Veghel is opnieuw in de fout gegaan met schadelijke stoffen. Nog geen maand na de afgifte van een nieuwe vergunning om sulfaat in het riool te lozen, heeft het zuivelbedrijf de daarin vastgestelde normen al overschreden. Dat meldt onderzoeksplatform Pointer/KRO-NCRV.

Begin maart werd afgesproken dat de zuivelfabriek dagelijks maximaal 3900 kilo sulfaat mag lozen. Dat wordt gemeten aan de hand van het tiendaagse gemiddelde. Als er meer van dat mineraal wordt geloosd, kan dat het riool aantasten. “Al op 4 april werd het aantal kilo’s sulfaat overschreden. In die week liep het tiendaags gemiddelde op naar 4107 kilo. Een maand later was het weer raak: op 2 mei werd zelfs 4214 kilo geloosd”, schrijft Pointer. 

Sulfaat in de Aa
Het voornaamste probleem met sulfaatlozingen is dat het de riolering aantast. Bovendien kan sulfaat door de waterzuivering in Heeswijk-Dinther niet uit het afvalwater worden gefilterd, waardoor het via de Beekgraaf in het riviertje de Aa terecht komt. Het sulfaatgehalte in de Beekgraaf zit al aan de limiet.
Het KRO-NCRV-programma schrijft op haar website dat ‘de omgevingsdienst FrieslandCampina een ‘waarschuwingsbrief’ gestuurd heeft om een eind te maken aan de overschrijdingen. Het bedrijf zelf laat weten dat het om een incident gaat: “Er zijn nu twee expert-teams met urgentie aan het werk om de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.” In de tussentijd, mailt een woordvoerder aan Pointer, dat er tijdelijke maatregelen zijn genomen om overschrijding te voorkomen’.

Meer overschrijdingen
Pointer meldt dat de overschrijdingen niet incidenteel zijn bij FrieslandCampina. Volgens de omgevingsdienst waren er al eerder overschrijdingen. “Gezien de lange voorgeschiedenis van deze overtredingen, kan naar onze mening niet volgehouden worden dat sprake was van incidenten”, schrijft de dienst op 1 september vorig jaar.
In april dat jaar werd de overtreding veroorzaakt door het ongecontroleerd lozen van lactose. De omgevingsdienst noemt de overschrijding volgens het onderzoeksplatform ‘fors en verwijtbaar’. Een meetapparaat gaf de bewuste dag een alarm, maar medewerkers merkten dit niet op. “Ondanks al de door u toegezegde en deels ook doorgevoerde verbeteringen, blijft bewustwording en doortastendheid in handelen bij uw medewerkers een punt van zorg”, aldus de omgevingsdienst in de brief aan Campina die in handen is van Pointer. Als de fabriek nog eens in de fout gaat moet het bedrijf 25.000 euro betalen.

Onderzoeksplatform Pointer/KRO-NCRV laat weten dat ze bezig zijn met een onderzoek naar industriële ammoniak-emissies, daarover gaan ze binnenkort publiceren.

Uit de krant