Afbeelding
Foto:

Sint Barbaragilde naar Sint-Jan Den Bosch voor meimaand

Algemeen 688 keer gelezen

VEGHEL | Het Sint Barbaragilde uit Veghel gaat op zondag 15 mei ter ere van de meimaand naar de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Daar gaan zij met vaandels en trommen door het centrum lopen om rond 12.00 uur bij de kathedraal te arriveren.

Het gilde vertelt: “Het beeld in de kathedraal van Sint Jan van de Soete Lieve Vrouwe van Den Bosch heeft al sinds de Middeleeuwen een aantrekkingskracht op de bevolking van Brabant. Al eeuwen lang trekken mensen daarheen om dank, steun of kracht te vragen of gewoon om even bij stil te zijn. Dat oude beeld heeft aantrekkingskracht.”

Tocht en vaandelhulde
Het Gilde loopt door het Bossche centrum en vervolgens met vaandels en trommen de kerk in, waar zij om 12.00 uur aankomen. “Het grote vaandel van twee bij twee meter, inclusief met een massieve stok en koperen massieve bol onderaan weegt vele kilo’s en dat dan laten draaien boven je hoofd, dat is pittig en vraagt veel kracht”, aldus het gilde. “Vaandrig Mark Callaars doet dat graag en waardig, terwijl de tamboers, waaronder Vivian en Maureen als jonge dames, graag meedoen. Zij oefenen wekelijks om in vorm te blijven.” Na de dienst gaat het Gilde als dank buiten een vendelhulde geven. Het gilde vertelt verder: “Iris Oonk oefent wekelijks het vendelen en zal er bij zijn. Ook heel bijzonder terwijl de tamboers de trom roeren. Ook het Gilde van Nistelrode wilde dit graag meedoen en zal aanwezig zijn om aan dit vlagvertoon mee te doen.”

Uit de krant