Annemarie Schellen (met boek) samen met haar dochter (links van haar) en een gedeelte van het Boekhandel Schellen team (Foto: Ad van de Graaf).
Annemarie Schellen (met boek) samen met haar dochter (links van haar) en een gedeelte van het Boekhandel Schellen team (Foto: Ad van de Graaf).

Bij Boekhandel Schellen pakken ze de draad weer op: ‘We gaan door zoals Wim dat gewild zou hebben’

Algemeen 3.602 keer gelezen

VEGHEL | Voor veel Veghelaren sloeg het overlijden van Wim Schellen op vrijdag 1 april in als een bom. De centrumondernemer was al enige tijd ziek, maar hield dat voor velen verborgen. Zijn vrouw Annemarie heeft de draad inmiddels weer rustig opgepakt. “De winkel blijft open en we gaan door op de wijze waarop Wim dat gewild zou hebben”, verzekert Annemarie.

In overleg met Wim was er besloten om de ziekte waar de Veghelaar aan leed (kanker) niet aan de grote klok te hangen. Annemarie legt uit waarom: “Wim wilde gewoon Wim zijn. Hij wilde niet constant over zijn ziekte praten. Veel liever had hij het over Veghel, de winkel en ons.” De laatste maanden werd duidelijk dat de therapieën niet aansloegen. Op vrijdag 1 april overleed Wim in het bijzijn van zijn familie.

‘Hartverwarmende reacties’
Annemarie heeft veel kracht geput uit het medeleven en de steun die ze sinds het overlijden van haar man heeft ontvangen. “De liefde en hartverwarmende reacties slepen ons door deze loodzware periode heen”, vertelt Annemarie. Ze ontving honderden wenskaarten, talloze boeketten bloemen en de reacties op social media waren ontroerend. “Met alle teksten op de volgeschreven wenskaarten hebben de schrijvers ons een hart onder de riem gestoken. We putten daar samen nu veel kracht uit.” Samen met dochter Marjolein pakt Annemarie de draad langzaam op. “Dat gaat met vallen en opstaan en met een lach en een traan. Wim was altijd in de winkel. De winkel was ons leven. Dagelijks spraken we er samen over en ineens kan dat niet meer. Het gemis is groot.”

Emoties
In de winkel krijgt Annemarie hulp van haar trouwe collega’s, waaronder Janneke van Haaren en Ellen Rooijackers. Janneke laat weten dat ze blij is dat de winkel ‘gewoon’ open is en blijft: “Het is raar dat Wim er niet meer is, maar ik vind het fijn dat we de klanten nog altijd kunnen helpen.”


Marjolein en Annemarie Schellen.

De afgelopen maanden waren voor de familie en het personeel van de boekhandel heftig. “Het was een rollercoaster. Je emoties worden alle kanten op geslingerd. Aan de ene kant ben je super verdrietig, maar aan de andere kant moeten we ook samen door. We zijn de laatste tijd erg naar elkaar toegegroeid”, zegt Ellen.
Janneke: “Wim heeft alles tot in de puntjes geregeld. Hij zat erbovenop. Tot op het laatst heeft hij er alles aan gedaan om de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen en dat verdient groot respect. Dat geeft ons wel een bepaalde vorm van rust. Bij veel beslissingen vragen we ons wel af ‘Wat zou Wim gedaan hebben?’. Het allerbelangrijkste is het verlenen van service aan de klanten.” Annemarie kijkt vol trots naar haar collega’s. “Zonder de aanwezigheid van Wim voelt het vreemd, maar het is niet anders.”


Veghel Centrum

Wim Schellen heeft altijd getracht om positieve energie uit te stralen op de inwoners van Veghel. Zijn gedachtegoed werd door de Veghelaren gedragen. Wim heeft zich hard gemaakt voor het centrum en wordt door collega-ondernemers geroemd voor zijn inzet.
Annemarie: “We moeten het samen doen zei Wim altijd. Daarom blijven wij ons als Boekhandel Schellen inzetten voor een bruisend centrum.”


Boekhandel Schellen is gevestigd in het Veghelse centrum.



‘Stoppen? Echt niet’
Annemarie heeft nooit overwogen om ermee te stoppen. “Wim heeft mij die optie in het begin wel voorgelegd. Maar ik heb het meteen van tafel geveegd. Stoppen? Echt niet. De boekhandel is ons leven. Wim heeft er zijn ziel en zaligheid in gestopt. Al die jaren hebben wij er samen keihard aan gewerkt om er een succesvolle winkel van te maken en dat is gelukt. Ik ga daar, samen met mijn collega’s, mee verder.”
Wims levenswerk is bij Annemarie in goede handen. “Boekhandel Schellen is een begrip in Veghel. Daar gaan we mee verder, zonder Wim maar met dezelfde energie en met zijn ondernemersgeest in ons achterhoofd.” De klant hoeft dan ook niet te vrezen voor een andere bedrijfsvoering of ingrijpende veranderingen. Annemarie vervolgt: “Nee, we gaan door zoals Wim en ik dat samen voor ogen hadden. Ik voel ook een soort zorgplicht naar onze klanten toe. Dat geldt ook voor alle nevenactiviteiten zoals de sponsoring van organisaties en evenementen en de inzet voor het Veghelse Centrum.”


Ellen Rooijackers, Annemarie Schellen en Janneke van Haaren.

Boekhandel Schellen blijft dus open, maar dan zonder Wim als boegbeeld. “Zijn gedachtegoed houden we in leven, het zweeft boven de winkel. Het bedrijf staat als een huis”, zegt Janneke. Ellen knikt: “Het zou eeuwig zonde zijn als we dat overboord gooien. Bij alles wat we doen staat de klant centraal.”

Trots
Annemarie houdt zich sterk: “Marjolein en ik zijn super trots op Wim. Ik denk niet dat Wim in de gaten had hoe geliefd hij was. Als ik terugdenk aan alle reacties die we hebben gekregen, dan word ik weer emotioneel. Het was overweldigend. Wim heeft altijd gezegd dat Veghelaren trots mogen zijn op wat ze hebben en blijkbaar delen heel veel mensen deze gedachte. Ook voor Marjolein is het mooi om alle positieve reacties terug te lezen. Hij was ook zo trots op haar”, besluit ze.
De naam Wim Schellen zal altijd onlosmakelijk verbonden blijven aan Boekhandel Schellen en het Veghelse centrum. En dat is meer dan terecht.

Marjolein en Annemarie Schellen.
Ellen Rooijackers, Annemarie Schellen en Janneke van Haaren.
Ellen Rooijackers, Annemarie Schellen en Janneke van Haaren.
Ellen Rooijackers, Annemarie Schellen en Janneke van Haaren.
Boekhandel Schellen in het centrum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant