Actrice Marjan Maas, scriptschrijver Gert-Jan Peeters en Berdy Maertens die verantwoordelijk is voor de choreografie.
Actrice Marjan Maas, scriptschrijver Gert-Jan Peeters en Berdy Maertens die verantwoordelijk is voor de choreografie.

Reclamebedrijf Goebbels gaat over propaganda: ‘Het einde is heftig en confronterend’

Algemeen 982 keer gelezen

VEGHEL | Gert-Jan Peeters is de schrijver van het toneelstuk Reclamebedrijf Goebbels dat op woensdagavond 4 mei wordt gespeeld in theater De Blauwe Kei. De theaterproductie gaat over propaganda en het gevaar daarvan. Volgens Peeters een urgent onderwerp: “Ruim voordat de oorlog in Oekraïne begon, was ik al klaar met schrijven. Helaas is het toneelstuk nu actuelere dan ooit."

Twee jaar lang kon er in verband met de coronamaatregelen geen herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd in theater De Blauwe Kei. Dit jaar brengt werkgroep Dodenherdenking Veghel in samenwerking met de gemeente weer een toneelstuk op de planken van het Veghelse theater. Berdy Maertens-Stoof, lid van de werkgroep en verantwoordelijk voor de choreografie, en Gert-Jan Peeters, schrijver van het script, werden weer opgetrommeld om samen met regisseur Jan Peters een mooie productie te realiseren. De opzet is dit jaar anders dan voorgaande jaren. Maertens legt uit: "Het verhaal speelt zich af in het heden met een duidelijke verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Voorheen kozen we vaak een gebeurtenis uit het verleden en die speelde we dan als het ware na. Dit is veel meer een eigen productie.” Peeters knikt: "Het hoofdthema is propaganda. Er wordt vaak ingezoomd op de oorlog, maar nu pakken we het proces voorafgaand aan een oorlog beet. Wat zijn de redenen voor een oorlog. Daarin speelt propaganda altijd een belangrijke rol." Volgens Peeters is het een spannend onderwerp. "Er zijn mensen die het er niet mee eens gaan zijn. Mensen die bijvoorbeeld de mainstream media wantrouwen." Peeters en co hebben wel geprobeerd om er geen eigen mening in te stoppen. "Er komen bijvoorbeeld geen politieke partijen in het stuk voor."

Goebbels
Reclamebedrijf Goebbels creëert uiteindelijk een minister-president die in rap tempo verandert in een monster. "Een dictator zoals we die uit de Tweede Wereldoorlog kennen. Hij komt aan de macht mede door het verspreiden van fakenews. Propaganda dus. De nieuwe minister-president valt de democratie aan door de journalistiek omver te werpen. Iets wat we in deze tijd, met de agressie tegen journalisten en NOS-busjes, nog altijd tegenkomen.”


Actrice Marjan Maas, scriptschrijver Gert-Jan Peeters en Berdy Maertens die verantwoordelijk is voor de choreografie.

Het einde van het toneelstuk belooft, waarbij de kinderen van de Bernadetteschool een grote rol spelen, indrukwekkend en confronterend te worden. De theatermakers willen nog niks prijsgeven. Wel laten Peeters en Maertens weten niet te veel met het belerende vingertje te willen wijzen. “Het einde is heftig. Ik hoop dat de bezoekers de zaal verlaten met stof tot nadenken en misschien ook wel met een niet zo’n prettig onderbuikgevoel. Het is geen goed nieuwsshow. We willen de mensen een spiegel voorhouden en emotioneel raken", laten ze weten. De link met Veghel of Meierijstad ontbreekt dit jaar. Maertens ziet dat niet als een gemis: "Iedereen heeft met fakenews te maken. Zeker in deze tijd waarin social media ontzettend veel wordt gebruikt."

Oorlog in Oekraïne
Toen de oorlog in Oekraïne begon, was het script voor de theaterproductie al lang en breed af. Maertens heeft geen seconde getwijfeld om de voorstelling aan te passen of om misschien wel helemaal niet op te treden. "Het is ontzettend belangrijk dat we blijven herdenken."
Bij Peeters ligt dat iets genuanceerder. Hij heeft wel degelijk even getwijfeld. “Je zou kunnen denken daar gaan we onze vingers niet aan branden, maar daar is het te belangrijk voor, Het verhaal moet verteld worden. Juist nu”, vindt de scriptschrijver. “De situatie in Oekraïne maakt het wel het meest complexe stuk ooit. Nooit eerder was het zo actueel en relevant. Er wordt altijd geroepen ‘dit nooit meer’, maar weten we wel hoe we daarvoor gaan zorgen. Worden signalen op tijd gesignaleerd? Kijk naar Rusland. De informatievoorziening wordt daar volledig beheerst door de staat."

Zonde
De voorstelling is eenmalig te zien in De Blauwe Kei. De acteurs en dansers komen van Naat Piek en Phoenix Cultuur. Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar via het Veghelse theater: www.blauwekei.nl. "We hopen dat we het stuk ook buiten Meierijstad kunnen laten zien. Met alle voorbereidingen is het zonde om het maar één keer te kunnen spelen", besluit Maertens. In Veghel spelen ze het één keer, omdat het anders te duur wordt.

Afbeelding

Uit de krant