Afbeelding
Foto: Eric Scholten

Technisch mankement bij scopen urologie Bernhoven, twaalf patiënten met blaasontstekingsklachten

Algemeen 3.092 keer gelezen

UDEN | Er is een technisch mankement geconstateerd bij de droogkast van de scopen die de vakgroep urologie gebruikt voor onderzoek aan de blaas. Doordat de droging van de scopen in de droogkast niet functioneerde, is daar een bacterie (pseudomonas aeruginosa) gaan groeien in de scopen waardoor er patiënten besmet zijn geraakt met deze bacterie.

Terugkijkend is in de periode van 1 november 2021 tot en met 14 januari 2022 er sprake geweest van dit technische mankement. “Door oplettendheid van de urologen bij het zien van oplopende aantallen blaasontsteking bij behandelde patiënten is overgaan tot nader onderzoek. Daaruit is voortgekomen dat het technische mankement is ontdekt in de droogkast van de scopen. Bernhoven werkt volgens de geldende richtlijnen en bij nader onderzoek is gebleken dat we conform deze richtlijnen hebben gehandeld. Dat dit technische mankement is ontstaan is een ongelukkig toeval.”
Er hebben zich twaalf patiënten gepresenteerd met blaasontstekingsklachten. “Hiervan zijn twee patiënten opgenomen. Alle patiënten zijn behandeld met gerichte antibiotica en herstellen goed. Tevens zijn alle patienten die zijn behandeld in deze periode telefonisch geïnformeerd door de behandelend arts. Dit technisch mankement en de besmettingen hebben we gemeld bij de inspectie voor gezondheidzorg en jeugd als een calamiteit. Bernhoven betreurt het zeer dat dit technische mankement heeft plaatsgevonden.”

Wat is pseudomonas? 
Pseudomonas is een bacterie die een ontsteking kan veroorzaken, waaronder ook bijvoorbeeld een blaasontsteking. De bacterie waar het nu over gaat is de Pseudomonas aeruginosa. Deze infectie is goed behandelbaar met gerichte antibiotica.

Uit de krant