Fer van Campen en zijn vrouw Marianne. Op de achtergrond het groepje: 'Brei mee en haak aan.'
Fer van Campen en zijn vrouw Marianne. Op de achtergrond het groepje: 'Brei mee en haak aan.' Foto:

Fer van Campen neemt afscheid: ‘Het verwezenlijken van de droom is gelukt’

Algemeen 2.289 keer gelezen

VEGHEL | Fer van Campen (74) neemt na vijf jaar afscheid als voorzitter van het PieterBrueghelHuis. Samen met zijn vrouw Marianne verhuist hij naar Den Haag. “Het verwezenlijken van de droom is gelukt”, blikt Van Campen tevreden terug.

“Het gevoel dat het gelukt is overheerst. Het PieterBrueghelHuis is in vijf jaar uitgegroeid tot een begrip in de regio. We wisten dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek waar burgers en in het bijzonder de meer kwetsbare medeburgers een fijne dag kunnen hebben, maar niet dat die zó groot zou zijn”, vertelt Van Campen terwijl hij samen met zijn vrouw plaatsneemt in een van de gemeenschappelijke ruimtes van het PieterBrueghelHuis. Hij vindt trots een ‘vies woord’, maar stiekem is hij het wel.

‘Een leeg gebouw sloopt zichzelf’
Toch is het een kwestie van de lange adem geweest. Van Campen begint te lachen: “Het is inderdaad niet vanzelf gegaan. Toen we het PieterBrueghelHuis in het vizier kregen, was het in abdominale staat. Een vriend van me zei: ‘een leeg gebouw sloopt zichzelf’. Dat was hier het geval. De boerderij aan het Middegaal was al zijn glorie verloren. Het was rampzalig. We besloten er toch voor te gaan en uiteindelijk hebben we het gebouw beschikbaar gekregen.”


Fer en Marianne van Campen zijn verhuisd naar Den Haag.

De initiatiefgroep waarmee het begon bestond uit zo’n vijftien personen. Van Campen blikt terug op een bijzondere club mensen. “Het waren allemaal betrokken mensen met een doel voor ogen. Een droom. Samen hebben we een plek gecreëerd waar bezoekers een fijne dag kunnen hebben. Mensen die anders misschien alleen zouden zijn. Uiteraard is dit alles gerealiseerd met dank aan allerlei organisaties, het bedrijfsleven en vele betrokkenen. Dank aan iedereen die ons geholpen heeft. Het PieterBrueghelHuis heeft Veghel bij elkaar gebracht. Het is een plek van en voor ons allemaal geworden.”
Volgens Van Campen is het PieterBrueghelHuis meer dan alleen een ontmoetingsplek. “Wij zorgen dat de gemeente kosten bespaard. Een heleboel mensen die hier komen, hoeven bijvoorbeeld niet naar de dagopvang. Dat scheelt WMO-gelden”, legt Van Campen uit. De aftredend bestuursvoorzitter praat in de ‘wij-vorm’. Hij voelt zich nog altijd verbonden met het PieterBrueghelHuis.

Likkebaardend
Vijf jaar later zijn er zo’n 80 vrijwilligers actief en werken er vier parttimers. Van Campen: “Het is een beetje uit de hand gelopen. Als je kijkt naar alles wat hier tegenwoordig wordt georganiseerd. Dat is echt spectaculair. Dat had ik vijf jaar geleden niet durven dromen.” Van Campen weet dat veel plaatsen jaloers zijn op het PieterBrueghelHuis. “Andere mensen kijken likkebaardend naar wat hier gebeurt. Dat is echt te danken aan de groep betrokken vrijwilligers die hier een paar geleden aan zijn begonnen.”

Den Haag
Van Campen laat een bruisend huis achter. Binnen het PieterBrueghelHuis gaan ze op zoek naar een opvolger. Fer en vrouw zijn inmiddels verhuisd naar Den Haag. De laatste verhuisdozen zijn onlangs van Veghel naar Den Haag gebracht. “Onze kinderen en kleinkinderen wonen in Den Haag, Delft en Rotterdam. We willen graag wat dichter bij hen in de buurt zijn. Veghel en het PieterBrueghelHuis zitten in ons hart. Wij zullen regelmatig terug in Veghel zijn”, besluiten Fer en Marianne.

Fer en Marianne van Campen verhuizen naar Den Haag.

Uit de krant