Floor van Kollenburg, Jessica Sun en Bob Biemans.
Floor van Kollenburg, Jessica Sun en Bob Biemans.

Primeur op het Zwijsen: ‘Ik ben ontzettend trots’

Algemeen 3.250 keer gelezen

VEGHEL | Het is voor Jessica Sun (docent Chinese Taal & Cultuur) misschien nog wel emotioneler dan voor Bob Biemans en Floor van Kollenburg. Afgelopen vrijdag namen ze min of meer afscheid van elkaar. Bob en Floor gaan de geschiedenisboeken van het Zwijsen College in. Zij zijn de eerste twee leerlingen die het examen Chinese Taal & Cultuur hebben gedaan én, niet geheel onbelangrijk, hebben gehaald.

Zes jaar geleden is het Zwijsen College gestart met het aanbieden van het vak Chinese Taal & Cultuur. Van de allereerste lichting hebben Bob uit Veghel en Floor uit Erp het vak met succes afgerond. Respectievelijk met een 8 en een 7. “We zijn zes jaar geleden met z’n achten begonnen. Bob en Floor zijn overgebleven en hebben het fantastisch gedaan. Ik ben ontzettend trots op ze”, zegt Sun. De lerares vertelt dat het vak veel breder is dan alleen het onder knie krijgen van de Chinese taal. “Eén op de vijf mensen op de wereld is Chinees. China is allang niet meer ‘ver weg’. China is op politiek, economisch en cultureel vlak één van de meest invloedrijke landen ter wereld, waarmee wij als Europese burgers op allerlei manieren te maken hebben. Bij het vak Chinees leer je daarom, naast de basis van de taal, ook veel over de cultuur van dit land. Zo hebben we het onder andere over de politiek, de gewoontes, het eten en de censuur. Daarnaast zijn er opdrachten zoals het maken van een gedicht en staan we stil bij de Chinese feestdagen.” 


Nico Schoenmakers maakt een foto voor de geschiedenisboeken van het Zwijsen College.

Volgens Bob en Floor vonden de moeilijkheidsgraad van het onderwijsprogramma uiteindelijk wel meevallen. “Het is niet zodat het makkelijk is hoor”, begint Bob. Floor vult aan: “Maar het lesprogramma is zorgvuldig opgebouwd. Het begint langzaam en wanneer je er beter inzit gaat het tempo omhoog.”

Adoptie
Bob koos Chinese Taal & Cultuur vooral voor de uitdaging. “Ik deed eerst havo-vwo en dat ging vrij gemakkelijk. Dus ik zocht iets extra’s. Bovendien staat het goed op je CV. Er zijn niet veel mensen die Chinees op hun eindlijst hebben staan. Ik word nog steeds wel eens raar aangekeken als ik het vertel. Dat maakt het voor mij eigenlijk alleen maar extra leuk.”
Voor Floor lag dat iets anders. Zij is op jonge leeftijd geadopteerd uit China. Haar biologische ouders kent ze niet, maar de interesse in China is er altijd geweest. “Ik kom er toch vandaan”, lacht ze. “Door mijn Chinese achtergrond wilde ik graag meer weten over het land. Dus ik dacht waarom ook niet en daarom heb ik zes jaar geleden ervoor gekozen om het keuzevak Chinese Taal & Cultuur te kiezen.”

Onvergetelijke trip
In 2019 hebben Bob en Floor meegedaan met een uitwisseling. Ze hebben negen dagen doorgebracht bij een gastgezin in China. Een onvergetelijke trip. Bob: “Ik heb daarover wel opgeschept bij mijn vrienden en familie. Het is toch net even iets anders dan een uitwisseling met Duitsland of Frankrijk”, grijnst hij. Of het voor Floor een emotioneel weerzien was met haar geboorteland, niet echt. “Mijn ouders vonden het emotioneler dan ik. Mijn moeder heeft wel een traantje gelaten. Ik vond het wat minder zwaar, omdat China zo groot is en ik niet in Beijing ben geboren.”
Sun vond het belangrijk dat haar leerlingen China eens van dichtbij zagen. “Veel mensen zien China toch als een raar en boos land, terwijl dat helemaal niet zo is.” Bob knikt: “Ze staan alleen wel vroeg op! Ik stond iedere dag om 05.30 uur naast mijn bed. Ze maken ook wel lange dagen hoor. De leerlingen zitten daar van 07.30 uur tot 17.30 uur op school. Dat zijn we in Nederland niet gewend.”


Bob (17) gaat volgend jaar Rechten studeren in Maastricht. Floor (18) gaat ook naar Maastricht. Zij gaat de studie Biomedische Wetenschappen volgen. Ze gaan allebei op kamers in de Limburgse hoofdstad.


Emotioneel afscheid
Voor Sun is het afscheid best emotioneel. Net als de laatste les een paar weken terug. “Dat was heel emotioneel voor mij. We zijn toen 3.5 uur samen geweest en hebben lekker gekookt en gegeten. Ik heb toen wel moeten huilen hoor. Je bouwt toch een band op. Ik ben heel trots op ze en ga ze missen”, besluit Sun voordat ze Bob en Floor nog een Chinese delicatesse meegeeft.
Volgend jaar doen er op het Zwijsen College weer twee leerlingen examen Chinese Taal & Cultuur. Bovendien starten er 22 met het vak.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant