De woningen moeten in de huidige Fiat-garage aan het Heuvelplein 5 en in de boerderij en het woonhuis aan de Beukelaarstraat 4 en 5 komen
De woningen moeten in de huidige Fiat-garage aan het Heuvelplein 5 en in de boerderij en het woonhuis aan de Beukelaarstraat 4 en 5 komen

Woningen voor spoedzoekers in Veghels Buiten: 'Lijkt ondenkbaar dat daar 250 woningen komen'

Algemeen 5.035 keer gelezen

VEGHEL | De bewoners rondom het Heuvelplein en de Beukelaarstraat in Veghel zijn niet blij met de plannen van projectontwikkelaar PUP Real Estate voor 250 woningen voor spoedzoekers. Sterker nog ze zijn fel tegen. Een aantal bewoners zijn een initiatief gestart om de plannen tegen te houden. “Er hebben zich al meer dan 100 mensen aangesloten bij ons initiatief. Het plan is veel te massaal en bovendien zijn het lelijke woningen”, vindt Jelle van der Steen, één van de bezorgde bewoners. Ook de gemeente is niet heel enthousiast. 

PUP Real Estate wil 250 kleine tijdelijke woningen bouwen voor een duur van maximaal 15 jaar. De woningen moeten in de huidige Fiat-garage aan het Heuvelplein 5 en in de boerderij en het woonhuis aan de Beukelaarstraat 4 en 5 komen. Volgens een aantal omwonenden een ‘dramatisch plan’. Jelle spreekt van een absurde situatie. “Dit plan is te massaal. Te omvangrijk. Het past niet in het gebied, want verdere verdichting is niet mogelijk. Het maximale aantal woningen is namelijk al bereikt. Wij gaan er dan ook alles aandoen om het tegen te houden.”


Wijkraad Veghel-Zuid is faliekant tegen de plannen. “Op dinsdagavond is een zogenaamde omgevingsdialoog georganiseerd door projectontwikkelaar PUP Real Estate om buurtbewoners in te lichten over een nieuw plan om 250 tijdelijke woningen te plaatsen. Deze woningen, bedoeld voor 'spoedzoekers', zouden gebouwd gaan worden op de locatie van de Fiat-garage aan het Heuvelplein en de naastgelegen woningen aan de Beukelaarstraat. Wij van Wijkraad Veghel-Zuid zijn hier faliekant op tegen. Dit laten wij niet gebeuren!”, laat de wijkraad weten.


De projectontwikkelaar liet volgens bewoners doorschemeren dat hij dicht bij een akkoord met de gemeente Meierijstad zou zijn. Volgens wethouder Jan Goijaarts is dat absoluut niet het geval. “Verre van dat. Het lijkt mij ondenkbaar om 250 woningen te bouwen op de locatie die PUP Real Estate voor ogen heeft. We wachten het principeverzoek van de projectontwikkelaar af, maar in deze vorm gaat het niet gebeuren. Beukelaarstraat 4 en 5 zitten ook in het plan en dat is niet voorstelbaar”, aldus Goijaarts.

‘Lelijk plan’
Wel geeft Goijaarts aan dat er woningen voor spoedzoekers nodig zijn. Hij sluit dan ook niet uit dat de Fiat-garage een optie is. De woningen moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. “Het Heuvelplein valt onder Veghels Buiten en eventuele woningen moeten dus voldoen aan de kwaliteitseisen van dit gebied. En die zijn vrij hoog.” Volgens Jelle voldoet het plan van PUP Real Estate daar niet aan. “Het is een lelijk plan. Het zijn veredelde containers die worden opgestapeld met een schilletje eroverheen. Het gaat gewoon om geld verdienen”, denkt hij. Jelle gelooft niks van het idee dat er geen arbeidsmigranten komen. “Daarvoor mist alle feitelijke onderbouwing. Het is ook niet relevant want alle tijdelijke bewoners hebben geen binding met de wijk. Dat is een ramp voor onze prachtige buurt”, vindt Jelle.


Een sheet uit de omgevingsdialoog van 7 juli.

Geen akkoord
Wethouder Goijaarts beaamt dat de plannen moeten passen in het totaalbeeld van de omgeving. “We gaan daar geen woningen in frotten. Het moet passen bij Veghels Buiten.”
De huidige Fiat-garage aan het Heuvelplein 5 zou dus wel geschikt zijn voor eventuele woningbouw. “Ik kan me best vinden in het idee dat er woningen komen in de autogarage. Wij willen meedenken en zijn niet pertinent tegen nieuwe bewoners, maar wel in deze hoeveelheid. Dat slaat nergens op. 250 woningen op zo’n klein oppervlak past helemaal niet. Het is een onacceptabel plan”, aldus Jelle. Goijaarts denkt niet dat het zover komt. “We wachten het principeverzoek af. Er is in ieder geval absoluut nog geen akkoord”, benadrukt de wethouder nogmaals.

Een sheet uit de omgevingsdialoog van 7 juli.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant