Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Marieke van Grinsven (coördinator kloostergemeenschap Franciscanessen), overste zuster Gerda van Gogh en Michiel Wijnen (Zenzo).
Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Marieke van Grinsven (coördinator kloostergemeenschap Franciscanessen), overste zuster Gerda van Gogh en Michiel Wijnen (Zenzo). Foto: Ties van Dooren
+ Visuals

Nieuw plan Kloosterkwartier: Appartementencomplexen worden kleiner, Kloostertuin openbaar

Algemeen 4.124 keer gelezen

VEGHEL | Op het kloostercomplex van de zusters van Franciscanessen in Veghel komen acht nieuwe appartementencomplexen van vier, vijf en zes bouwlagen te staan. De gebouwen worden daarmee aanzienlijk kleiner dan projectontwikkelaar Zenzo in eerste instantie had bedacht. Toen werd er gesproken over woontorens met tien bouwlagen. Dit plan werd na gesprekken met buurtbewoners van tafel geveegd. Afgelopen woensdag presenteerde Michiel Wijnen (Zenzo), Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Ellen Tichelaar (UniK), overste zuster Gerda van Gogh, Marieke van Grinsven (coördinator kloostergemeenschap Franciscanessen) en wethouder Jan Goijaarts en Rik Compagne de nieuwe plannen voor het Veghelse kloostergebied. 

In het masterplan Kloosterkwartier valt onder andere te lezen dat er in totaal acht nieuwe appartementencomplexen komen te staan met daartussen binnenplaatsjes en hofjes. 5 gebouwen hebben 4 lagen (14 meter hoog) aan de kant van de Franciscanessenlaan. De voormalige Pabo en het gebouw waar onder andere Krijt op Tijd zit, wordt gesloopt. Ook het ‘zigzag-gebouw’ aan de Deken van Miertstraat gaat plat. Daarvoor in de plaats komt het hoogste appartementencomplex van zes bouwlagen (21 meter hoog). Via deze kant kun je met de auto ook het nieuwe woongebied inrijden. “Er komen twee voetgangersstraten bij. Daardoor kun je via een mooie route het park binnen wandelen. De parkeerplekken zijn toegankelijk via een aparte weg. Verder komt er een parkeergarage onder de grond”, verduidelijkt Rijksbouwmeester Floris.

Tien bouwlagen
Naast Claassen Uitvaartzorg komen de laatste twee wooncomplexen te staan. Deze worden geen tien bouwlagen hoog, zoals in de eerste plannen stond, maar vijf. De gebouwen worden 17 tot 20 meter hoog en eronder komen parkeerplaatsen. “Ik had best iets hoger willen bouwen, maar als de omwonenden zo stellig tegen zijn dan moeten we dat niet doen”, vertelt Floris over het niet doorgaan van de woontorens met tien bouwlagen.


Een voorbeeld van een van de complexen.

De appartementencomplexen aan de Meester van Coothstraat krijgen een eigen toegangsweg tot de Kloostertuin. Het volume van het aantal woningen wordt gecompenseerd door meer in de lengte te bouwen in plaats van in de hoogte. Het aantal woningen blijft daardoor zoals in eerdere plannen aangegeven rond de 260.

Kloostertuin
In het Moederhuis komen voornamelijk sociale woningen, denk aan starters en senioren met een zorgvraag. De Kapel wordt gebruikt als het hart van de Leefgoed-partijen. Om dit alles te financieren is het volgens Zenzo nodig om appartementen te verkopen. De Kloostertuin, een prachtig stuk groen achter het klooster, wordt semi-toegankelijk. Floris: “Via een aantal poorten kom je in de tuin. Het wordt niet zomaar opengegooid. Je moet het idee krijgen dat je in een andere wereld terechtkomt.” Wie het onderhoudt gaat doen, is nog niet bekend. De tuin is afsluitbaar, hoe daar invulling aan wordt gegeven wordt later besproken met de buurt.

Economische ontwikkeling
Wethouder Jan Goijaarts, aanwezig via de satelliet, prees het geduld en het doorzettingsvermogen van de zusters en projectontwikkelaars. Hij denkt dat de plannen een positieve impuls kunnen hebben op het Veghelse centrum. “Er komen een fors aantal wooneenheden bij. Dit zal zeker bijdragen aan de economische ontwikkeling van het centrum. Daarnaast kunnen we het grootste geheim van Veghel openbaar maken: de Kloostertuin. Dat is toch iets waar heel veel mensen nieuwsgierig naar zijn.” De wethouder is verder trots en blij op het feit dat er straks aan 50 procent van de woningen een sociale invulling wordt gegeven.


Een ontmoetingshofje.

‘Heel groot complex’
Marieke spreekt namens haarzelf en zuster Gerda. Zij zijn blij met alle ontwikkelingen. “Wij hebben een steeds kleiner wordende groep zusters en een heel groot complex. Langzaamaan komen de gebouwen leeg te staan en wij voelen de noodzaak om daar iets mee te doen. We hebben lang gedacht om het te verkopen, want het was een grote zorg. Toch kregen we van verschillende kanten al gauw te horen dat dat geen goed idee was. Het klooster en de Kloostertuin is een unieke plek met grote waarde voor Veghel en haar inwoners.” De zuster kwamen in gesprek met Zenzo en samen zijn er plannen gemaakt. De regie hebben de zusters nooit compleet uit handen gegeven. “Het gebied moet op een maatschappelijke manier worden ontwikkeld. Het moet een plek worden waar meerdere mensen zich huis voelen. Een plek waar zorg en aandacht voor elkaar samenkomen.”

Verbinding
UniK maakt deel uit van Leefgoed Veghel. Leefgoed, gevestigd op het Kloosterkwartier, moet een 'huiskamer' worden waarbij Veghelaren en organisaties samen oplossingen bedenken en waarbij het de bedoeling is dat mensen meer voor zichzelf en voor elkaar gaan doen. “Er wordt verbinding met elkaar gezocht”, vertelt Ellen Tichelaar van UniK, een van de partijen die zich heeft aangesloten bij Leefgoed. Ze vervolgt: “De verschillende partijen hebben allemaal hun eigen kracht. Door samen te werken kunnen we veel bereiken. Zoek de verbinding met elkaar en pak samen projecten op.”


De persconferentie met een aantal deelnemers op afstand.

Wethouder Rik Compagne zegt dat Leefgoed geen zorgeiland moet worden. “Het doel is dat er verschillende doelgroepen en domeinen samenkomen. Verder is het niet de bedoeling dat er andere initiatieven zoals het PieterBrueghelHuis worden weg geconcurreerd.” Floris spreekt van een ‘prachtig project met geweldige doelstellingen’. “Alle belangen kunnen elkaar in dit project versterken. De zorgvraag, de zorg voor kwetsbaren, het leefbaar houden van de kern Veghel en het in standhouden van het gedachtegoed van de zusters”, aldus de Rijksbouwmeester.


Een voorbeeld van een van de complexen.

Wanneer de kranen boven het Kloosterkwartier komen te staan, is nog niet bekend. Dit jaar verwacht Michiel nog weinig actie. Hij hoopt dat de schop in 2021 in de grond kan. Voor de zusters kan het niet snel genoeg beginnen. Rijksbouwmeester Floris is het daar roerend mee eens: “Hoe eerder, hoe beter”, besluit hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant