De verschillende partijen heffen het glas nadat de intentieovereenkomst is ondertekend.
De verschillende partijen heffen het glas nadat de intentieovereenkomst is ondertekend.

De 'huiskamer van Veghel': 'Het ultieme doel is dat men fijn in Veghel kan wonen'

Algemeen 1.778 keer gelezen

VEGHEL | Tien partijen tekenden woensdag 25 september de intentieovereenkomst voor het ontwikkelen en actief bijdragen aan het Leefgoed Veghel. In de nieuwe wijk Kloosterkwartier op het oude Bernhoven-terrein start Leefgoed Veghel. Het grote doel? Leefgoed Veghel moet een 'huiskamer' worden waarbij Veghelaren en organisaties samen oplossingen bedenken en waarbij het de bedoeling is dat mensen meer voor zichzelf en voor elkaar gaan doen. Onderscheid wordt daarin niet gemaakt. "Iedereen is welkom", aldus Inge van Eekelen, voorzitter van de projectgroep Leefgoed Veghel.

De tien partijen (Z-Enzovoorts, Labyrint Zorg & Werk, IBN, UniK, BrabantZorg, BrabantWonen, Ons Welzijn, GGZ Oost-Brabant, ROC de Leijgraaf en de gemeente Meierijstad) hebben concrete plannen om een welzijnsplein in het klooster en een 'huiskamer van Veghel' in de kloostertuin te ontwikkelen. Inge legt uit wat ze precies gaan doen. "We willen een leefomgeving creëren waar Veghelaren kunnen wonen, (be)leven, werken en leren. De start is in het Kloosterkwartier. Het Kloosterkwartier is een woonomgeving met een diversiteit aan bewoners waar iedereen welkom is. Iets wat Leefgoed Veghel ambieert."

Spin
Het nieuwe project moet dienen als een soort aanspreekpunt. Een spin in het web. "Leefgoed wil verbindingen maken tussen mensen, organisaties en activiteiten. Stel je voor iemand loopt ergens tegenaan en zoekt daarvoor een oplossing. Dat kan een zorgvraag zijn, maar ook over het ophangen van een schilderij. Wij zoeken dan de geschikte partijen en brengen ze met elkaar in contact. De lijntjes worden korter en sneller." Volgens Inge hebben de tien partijen genoeg expertise in huis om dit alles in goede banen te leiden.
Maar er is meer. Denk bijvoorbeeld aan een buurt-moestuin of een moment waar buurtbewoners samen eten of sporten. Inge vervolgt: "Sociale interactie is erg belangrijk. Op die manier willen we ook de eenzaamheid aanpakken. Leefgoed Veghel wil een mooie ontmoetingsplek creëren."

'Leefgoed is onze droom'
Het Kloosterkwartier kan dienen als het hart van Veghel. "Dat zou een prachtige locatie zijn als welzijnsplek", beaamt Inge. "Het ligt centraal en kan zo dienen voor alle Veghelaren. Maar eigenlijk moet deze 'huiskamer' breder zijn dan de muren. Het moet zo voelen."
Marieke van Grinsven, coördinator Kloostergemeenschap, vult aan: "Woensdag hebben we de eerste stap gezet in het realiseren van een droom. Leefgoed is onze droom. Ontwikkelingsprojecten zijn niet nieuw. We zien het overal om ons heen, maar het moet niet meer van hetzelfde zijn. Het moet het DNA van de Zusters bevatten, het zorgen voor de medemens en omzien naar elkaar. Dat zijn de bouwstenen van de Congregatie der Zusters Franciscanessen en dat zullen de bouwstenen worden van het Kloosterkwartier. Leefgoed is daarbij voor ons gevoel de verbindende factor."
Volgens Marieke moet Leefgoed 'warmte, beschutting, aandacht en zorg om en met elkaar' brengen. Ze doet een beroep op de gemeente om de plannen snel uit te voeren. "We vragen niet het onmogelijke. We dagen ze uit de intentieovereenkomst voortvarend ter hand te nemen. Onze zusters zijn op leeftijd, maar ik vind dat ze het verdienen om dit nog mee te maken."'Onze zusters zijn op leeftijd, maar ik vind dat ze het verdienen om dit nog mee te maken' - Marieke van Grinsven, coördinator Kloostergemeenschap.

Succes
Voor het project is de komende twee jaar acht ton beschikbaar gesteld. De nieuwe wijk Kloosterkwartier, inclusief klooster en kloostertuin, moet een plek worden voor álle inwoners van Veghel: jong, oud, rijk, arm, met en zónder beperking. "Echt iedereen moet zich hier welkom voelen. Een speciale doelgroep hebben we niet. Leefgoed Veghel is er voor iedereen", zegt Inge. Wanneer het een succes is, vindt Inge lastig te definiëren. "Als de Veghelaren het een fijne woon- en leefomgeving vinden waar ze gelukkig kunnen zijn dan vinden wij het een succes."

Vraag
Ze roept burgers op om ideeën en plannen vooral te delen met Leefgoed Veghel. "De vraag is leidend. Als ergens vraag naar is, gaan wij kijken of dit te faciliteren is. Het ultieme doel is dat men fijn in Veghel kan wonen." De mooie woorden moeten nu omgezet worden naar daden. "De start is gemaakt. Een eindpunt is er niet. We moeten organisch groeien."
De gemeente Meierijstad heeft ook de namen Leefgoed Sint-Oedenrode en Leefgoed Schijndel vastgelegd.

Er waren veel geinteresseerdne op de bijeenkomst in de ontmoetingsruimte van het Klooster afgekomen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant