foto's: Wilma van de Laar
foto's: Wilma van de Laar

Inwoners Meierijstad worden al puzzelend een eenheid

Algemeen 1.733 keer gelezen

Veghel l Het is vrijdagavond al vroeg druk in de straten rondom het festival Fabriek Magnifique. Velen haasten zich met een grote plaat richting parkeerplaats het Vaticaan aan de Hoogstraat. Het zijn de stukken van een reusachtige puzzel in de vorm van de gemeente Meierijstad. Een prachtig project van Carin Simons. Verenigingen, scholen en wijken doen eraan mee. Maar ook kunstenaars, een kapper en een gepensioneerde bakker uit Sint Oedenrode.

Martien Sonnemans (83), vroeger bakker in Sint Oedenrode, zit het geknutsel rustig te bekijken vanaf de zijkant. Zijn stukje 'zonnig, groen, kleurrijk en creatief Rooi' ligt al op zijn plaats. Compleet met kiosk. Hij is drie weken bezig geweest aan het puzzelstuk, waar zijn dochter mee aan kwam zetten. "Ik heb er wakker van gelegen en zelfs van gedroomd."  Maar volgende week krijgt Sonnemans het kunstwerkje mee naar huis en dan zal het in een etalage in Rooi komen staan.

Jeanne komt ook uit Sint Oedenrode. Zij maakte samen met haar kleindochter Maud een symbolische plaat. Een paraplu waaronder alle dertien kernen van de nieuwe gemeente schuilgaan. In de verschillende kleuren van de oude gemeenten.

Allawy staat foto's te maken van zijn bijdrage. Hij runt in het dagelijks leven een kapsalon in het centrum van Veghel. Maar daarnaast is hij een verdienstelijk schilder. Zijn 'Blauwe Straatje' is geïnspireerd op een tafereel in een dorp in de omgeving. Ook dat verdient na Fabriek Magnifique een plaats in zijn salon.

Sommigen grijpen hun kans om aandacht te vragen voor een maatschappelijk belang, zoals de wijk Neckarhof: 'Spaar onze groene long.' En Jos van Leeuwen brengt een ode aan haar vroegere werkgever. "Ik heb twintig jaar van mijn leven met heel veel plezier bij de post gewerkt." Zo heeft elk deeltje van de puzzel een eigen verhaal. Wat een geweldig project en wat een enthousiasme.

Ook burgemeester Kees van Rooij komt namens het college een bijdrage leveren aan de gigantische puzzel. Daarna, precies om 19.00 uur opent hij het festival officieel vanaf het hoofdpodium in het Julianapark. Maar dan is het feest op alle fronten al begonnen. Dankzij het warme weer vloeit het bier al rijkelijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant