Afbeelding

Laatste kans om afscheid te nemen van oude ziekenhuis

Algemeen 3.164 keer gelezen

VEGHEL | De ontmanteling van het oude ziekenhuis in Veghel is in volle gang. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een expositie en een lezing. Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 april wordt er in de hal bij de ingang van het oude ziekenhuis een foto-expositie gehouden. Ook wordt er dagelijks een lezing gegeven over de geschiedenis van de gezondheidszorg in Veghel.

Met de sloop van het oude Bernhoventerrein verliest Veghel de laatste tastbare herinnering aan een ziekenhuis. Na jaren van leegstand en gaat het pand binnenkort toch tegen de vlakte. Aan de Heemkundekring Vehchele is gevraagd om de afsluiting van dit tijdperk aandacht te geven. Er is veel fotomateriaal uit de lange periode dat de ziekenzorg vanuit het klooster van de zusters uitgroeide naar het grote regionale ziekenhuis aan de Gasthuisstraat. "Op 20, 21 en 22 april houden we een foto-expositie om een beeld te geven van die ontwikkelingen", laten ze bij de heemkundekring weten.

'Veel vernield'
De omstandigheden om een expositie in te richten zijn heel anders dan vooraf was ingeschat. Goede afspraken met de coördinator van het project en met het bedrijf dat het ziekenhuis gaat ontmantelen, hebben niet kunnen voorkomen dat het anders is gelopen dan verwacht. Ongenode gasten hebben de laatste tijd het leegstaande ziekenhuis weten te vinden. "Er is veel vernield. Ook op de plaats waar wij onze expositie gaan houden. Er is geen elektriciteit, geen licht, geen verwarming en geen stromend water", vertelt Bernard Vissers, voorzitter van de heemkundekring.

Het ziekenhuis wordt momenteel gesloopt.

Historische plek
Toch is de locatie niet veranderd. Bernard: "Hier is het allemaal gebeurd en kunnen we afscheid nemen van het gebouw. Iedereen is welkom op deze historische plek om nog één keer terug te gaan in de tijd. Hoe is het begin geweest en hoe heeft het zich verder ontwikkeld? Van Rochushuis tot Bernhoven is de ondertitel. De betekenis daarvan wordt duidelijk via honderden foto's met teksten en aan de hand van een van de zes lezingen."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant