Linda Bukkems, Pim en Helmi van Asseldonk in de gloednieuwe Boerdonkse speeltuin.
Linda Bukkems, Pim en Helmi van Asseldonk in de gloednieuwe Boerdonkse speeltuin. Foto:

Prachtige speeltuin in Boerdonk officieel geopend: ‘Liever gips, dan vierkante ogen’

Algemeen 1.293 keer gelezen

BOERDONK | Boerdonk is een prachtige Natuurspeeltuin rijker. Afgelopen zaterdag werd de nieuwe speelplek geopend door burgemeester Kees van Rooij en kinderburgemeester Karlijn Koenen. De werkgroep Natuurlijk Spelen in Boerdonk is verantwoordelijk voor de Natuurspeeltuin achter gemeenschapshuis Den Hazenpot. Ze zijn erg trots op het eindresultaat.

‘Liever gips, dan vierkante ogen’, dat waren de eerste aantekeningen tijdens de allereerste vergadering vijf jaar geleden. Het idee achter deze woorden? Het realiseren van een gratis Natuurspeeltuin in Boerdonk. Helmi van Asseldonk, lid van de werkgroep, begint te lachen: “We hopen natuurlijk dat het ‘gips’ mee gaat vallen in onze speeltuin. Ik denk dat we een uitdagend, gezond en avontuurlijk alternatief hebben gerealiseerd voor de ‘vierkante ogen’. Wij willen dat kinderen lekker buiten kunnen spelen. Het moet een plek worden waar je samen met je kinderen na het avondeten nog even naartoe wandelt om te spelen en elkaar te ontmoeten.” 


De gloednieuwe Boerdonkse speeltuin.

Er zijn altijd mensen sceptisch wanneer er nieuwe plannen worden gepresenteerd, dat is in Boerdonk niet anders. Van Asseldonk: “Ik snap dat wel hoor. Het is voor veel mensen lang een verhaal gebleven. Nu het af is, zien ze hoe mooi het geworden is. Wij krijgen alleen maar positieve reacties, zoals: ‘ooo wat is het prachtig’ en ‘hier gaan veel mensen op afkomen. Superfijn om te horen.”

100.000 euro
Na jaren van voorbereidingen keek de werkgroep afgelopen zaterdag met trots toe toen de speeltuin officieel werd geopend. “Het is een project van de lange adem geweest. Zeker tijdens de coronaperiode was het lastig, omdat we de kinderen niet om input konden vragen”, legt Linda Bukkems van de werkgroep uit. Ze vervolgt: “Maar het is vooral een project waar we met heel veel plezier aan hebben gewerkt. Geweldig dat het uiteindelijk gelukt is.” Daarvoor heeft de werkgroep zich wel flink in moeten spannen. De nieuwe speeltuin kost in totaal ongeveer 100.000 euro. Bukkems: “De eerste 35.000 euro komt uit het dorp (sponsorlopen, donaties, Buffelrun en Trekkertrek - red.) en de Rabobank. De rest hebben we via verschillende subsidieaanvragen en sponsoring verzameld.”

Uitkijktoren
Alle werkzaamheden zijn afgerond. Op een paar plekken moet het groen nog een beetje aangroeien, maar voor het grootste deel ziet de speeltuin er geweldig uit. Van Asseldonk legt uit wat er zo speciaal aan is: “De speeltuin is bijzonder omdat deze ontworpen is door de gebruikers zelf: de kinderen van Boerdonk. Er is onder andere een kabelbaan, schommel, klimparcours en uitkijktoren. De meeste speeltoestellen komen uit de koker van onze kinderen.”


Er is zelfs een spreekbuis waarmee kinderen met elkaar kunnen communiceren. Pim staat in de uitkijktoren mee te luisteren.

Volgens de werkgroep is de speeltuin toegankelijk voor iedereen. “Ook daarin onderscheiden we ons”, stelt Van Asseldonk. “Jongeren en kinderen met een lichamelijke beperking kunnen op deze plek fijn en vrij spelen. Zo is er bijvoorbeeld een sensorisch rolstoelpad aangelegd, lachspiegels en een voelbord.” Er is zelfs een spreekbuis waarmee kinderen in een rolstoel toch kunnen communiceren met iemand in de uitkijktoren. “Iedereen kan meedoen”, voegt Van Asseldonk toe.

‘Onze kracht’
Bukkems laat namens werkgroep Natuurlijk Spelen in Boerdonk weten dat ze met veel voldoening terugkijken op de realisatie van de Natuurspeeltuin. Het project heeft verschillende partijen en leeftijdsgroepen bij elkaar gebracht, de kinderen van de basisschool, de vrijwilligers die het groen onderhouden rondom de kloostertuin, de gasten van de zorgboerderij en de vrijwilligers waar we steeds een beroep op hebben kunnen doen voor hand-en-spandiensten.” 


Pim is helemaal fan van de kabelbaan.

Van Asseldonk sluit zich daar volledig bij aan: “We hebben het samen voor elkaar gekregen. Boerdonk is een hechte gemeenschap. Dat is onze kracht.”, besluit ze.

Er is zelfs een spreekbuis waarmee kinderen met elkaar kunnen communiceren. Pim staat in de uitkijktoren mee te luisteren.
De kinderen uit Boerdonk wilde per se een schommel.
Afbeelding
Pim is nu al helemaal fan van de kabelbaan.
Een voelbord.
Afbeelding
Linda Bukkems, Pim en Helmi van Asseldonk in de gloednieuwe Boerdonkse speeltuin.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant